Skolplattform ska granskas efter läckan

Ett stort antal kommuner drabbades av en läcka i skolplattformen Vklass tidigare i höst. Händelsen ska nu utredas av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Integritetsskyddsmyndigheten ska utreda läckan på skolplattformen Vklass. Arkivbild.

Integritetsskyddsmyndigheten ska utreda läckan på skolplattformen Vklass. Arkivbild.

Foto: IMY/Integritetsskyddsmyndigheten

It2022-10-19 10:38

IMY har tagit emot ett 60-tal anmälningar om personuppgiftsincidenter från skolor och kommuner. Enligt anmälningarna ska någon ha laddat ner personuppgifter om skolelever och lärare från plattformen Vklass.

"En grundläggande princip i dataskyddsförordningen är att både personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden ska skydda de personuppgifter som de behandlar, till exempel så att inte obehöriga får tillgång till dem. Nu inleder vi en granskning av lärplattformen för att utreda den inträffade incidenten", säger Katarina Bengtsson, it- och informationssäkerhetsspecialist på IMY, i ett pressmeddelande.

– Det är jättetråkigt och jätteallvarligt att det har läckt uppgifter. Vi har gjort allt i vår makt och informerat alla våra kunder, även de som inte drabbats av läckan, sade Andreas Selling, vd på Vklass, till TT när läckan uppdagades i september.

Vklass är enligt företaget själva Sveriges mest använda lärplattform. Alla kunder drabbades dock inte av läckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!