Jägare skadade vid två nya björnattacker

Ytterligare två jägare har bitits av björn under licensjakten. Exakt hur allvarliga skador det rör sig om är oklart men de ska inte vara livshotande. –Den här gången hade vi tur, säger jaktledaren Mikael Westin till P4 Jämtland.

Två separata björnattacker har rapporterats under fredagen. Arkivbild.

Två separata björnattacker har rapporterats under fredagen. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Jakt2023-08-25 16:50

Det rör sig om två separata händelser, den ena i Hammarstrandstrakten och den andra i Tåsjö, enligt Östersunds-Posten.

– De här båda björnarna är döda. Björnen i trakterna kring Hammarstrand sköts efter ett eftersök, säger Olov Hallquist, viltchef vid länsstyrelsen, till tidningen.

Mikael Westin var i närheten av attacken nära Hammarstrand. En hundförare i 30-årsåldern hade skadskjutit en björn på ungefär 240 kilo som omgående gick till attack.

Flera bitskador

Djuret slog undan gevärskolven mannen försökte parera med.

– Sedan satte han upp armen och blev biten i armen när han skyddade ansiktet. Han fick några bitskador i armen, och en bitskada i låret, säger Westin.

Vid det laget hade hunden kommit upp på ryggen på björnen, som släppte hundföraren vars läge blev mindre akut.

När Westin kom till platsen i bil hade han en förbandslåda med sig.

– Det gick snabbt att lägga tryckförband där det blödde som mest, så det gick bra alltihop. Den här gången hade vi tur, säger han.

Enligt uppgifter till länsstyrelsen ska inte heller jägaren vid Tåsjön ha fått livshotande skador, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

"Är ovanligt"

Olov Hallquist vid länsstyrelsen:

– Det är ovanligt med sådana här incidenter men också någonting som kan hända i samband med jakt efter rovdjur och då särskilt björn som ju är ett potentiellt väldigt farligt djur, säger han och tillägger att jakten i länet kommer att fortsätta.

Polisen har inte upprättat något ärende i saken.

– Eftersom det har skett i samband med jakt och björnarna har fällts så har polisen inte något med det här att göra direkt, säger Hallquist.

Det är inte de första attackerna under årets björnjakt. I måndags attackerades en jägare och hans 14-årige son i Ljusdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!