Ny starttid för älgjakten – tradition bruten

Redan på fredag kan jägare myllra ut i skogen med siktet inställt på skogens konung. Älgjaktspremiären i södra och mellersta Sverige är inte längre bunden till den andra måndagen i oktober.

I stora delar av landet får älgjakten pågå mellan den 8 oktober och den 31 januari. Arkivbild.

I stora delar av landet får älgjakten pågå mellan den 8 oktober och den 31 januari. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jakt2021-10-06 18:42

Bakgrunden är att regeringen i fjol beslutade om nya jakttider.

För Sveriges runt 300 000 älgjägare innebär det fasta startdatum för den årliga jakten. Med det gör också att traditionen att inleda jakten den andra måndagen i oktober bryts i landets södra och mellersta delar. Nytt fast datum är i stället den 8 oktober.

I Norrland gick startskottet den 1 september, också det ett nytt fast datum.

Omkring 80 000 älgar beräknas falla i årets jakt.

– En anledning är att det ska kunna skjutas fler älgar så att man når sina avskjutningsmål, sade Fredrik Widemo, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT om regeringsbeslutet i samband med Norrlandspremiären.

Målet med viltförvaltningen är att minska antalet älgar – och med det antalet trafikolyckor med älg samt viltskador på skog och grödor.

– De som velat minska stammen har haft draghjälp av att reproduktionen gått ned, förmodligen beroende på ett förändrat klimat, sade Fredrik Widemo.

Älgjakten får pågå till och med den 31 januari.

Fakta: Jaktstart för älg

Länsstyrelsernas beslut om hösten och vinterns älgjaktperiod

Norrbotten:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 10 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen.

Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutar jakten 14 november.

Västerbotten, Jämtland och Västernorrland:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborg, Värmland och Dalarna:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i regionerna påbörjar jakten 8 oktober. De som börjar 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunst.

Uppsala, Västmanland, Stockholm, Örebro, Södermanland, Västra Götaland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Blekinge, Skåne:

8 oktober till 31 januari. I vissa områden rekommenderas jaktlagen att vänta med att inleda jakten ett par veckor till efter älgarnas brunstperiod.

Källa: Svensk jakt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!