Blev inte av med smittan - nu Àr alla höns avlivade

Alla vÀrphöns pÄ landets största Àggproducent CA Cedergren i Fliseryd har avlivats, efter ett beslut av Jordbruksverket. Upprepade problem med salmonella ligger bakom. Beslutet innebÀr ocksÄ att den anstrÀngda Àggsituationen fortsÀtter.

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos Àggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos Àggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Jordbruk2023-11-08 10:29

Beslutet att avliva hönsen kommer efter mÄnga försök att sanera salmonellasmittade stallar, skriver ATL.

Sveriges största Ă€ggproducent har senaste Ă„ret drabbats av Ă„terkommande salmonellautbrott. CA Cedergren hade innan salmonellautbrottet 1 182 500 djur pĂ„ anlĂ€ggningen vilket motsvarar 20 procent av alla vĂ€rphöns i Sverige.

Totalt har nÀstan tvÄ miljoner höns avlivats i olika omgÄngar sedan smittan upptÀcktes.

– Vi har sanerat smittade stallar men vĂ„ra rutiner har inte fungerat, utan vi har fĂ„tt flera bakslag med Ă„tersmitta, sĂ€ger Katharina Gielen, smittskyddschef pĂ„ Jordbruksverket.

Inte en ny smitta

Jordbruksverket har samtidigt konstaterat att det inte rör sig om en ny smitta, utan att det Àr samma salmonellastam som har Äterkommit flera gÄnger.

– Den hĂ€r zerotypen av salmonella vi har haft Ă€r internationellt kĂ€nd för att vara svĂ„r att sanera. Nu mĂ„ste vi göra nĂ„got annorlunda, sĂ€ger hon.

Huvuddelen av alla djur har redan avlivats och just nu jobbar gÄrden med att tömma all gödsel och att stÀda alla stallar. NÀr produktionen kan komma i gÄng igen vet man inte pÄ Jordbruksverket.

– Vi har ingenting att hĂ€nga upp det hĂ€r pĂ„, utan vi mĂ„ste se över alla rutiner som vi och stallet har för att göra nĂ„got annorlunda. Det gĂ„r inte att sĂ€ga att det Ă€r klart pĂ„ fyra mĂ„nader utan vi mĂ„ste titta pĂ„ allt, sĂ€ger hon.

Tidigare Àggbrist

Det har under nÀstan ett Är till och frÄn rÄtt Àggbrist pÄ grund av utbrotten. En brist som de flesta butiker redan anpassat sig efter.

Att producenten nu avlivar alla sina höns kommer inte att pÄverka tillgÄngen pÄ Àgg för vanliga konsumenter, sÀger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare pÄ branschorganisationen Svenska Àgg.

– Inga konsumtionsĂ€gg har lĂ€mnat CA Cedergren sedan i vĂ„ras, sĂ„ situationen kommer inte att bli annorlunda, utan bristsituationen fortsĂ€tter.

"Det har varit begrÀnsad tillgÄng pÄ svenska Àgg sedan början av 2023", skriver Icas inköpsavdelning i en kommentar.

"För Ica har det inneburit att utbudet kan se olika ut i butikerna och att det inte alltid finns alla sorter och storlekar".

Äggen frĂ„n CA Cedergren har i stĂ€llet gĂ„tt till livsmedelsindustrin dĂ€r de hettats upp sĂ„ att salmonellan inte kunnat sprida sig och anvĂ€nts i bland annat fĂ€rdigmat och Ă€ggpulver, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius pĂ„ Svenska Ă€gg.

– De blir ju utan Ă€gg nu.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som Àts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige Àr mindre Àn en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig frÄn flera andra lÀnder i Europa, dÀr smittan ofta finns i exempelvis rÄ kyckling och Àgg.

Varje Är drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom Àr buksmÀrta, feber och diarré.

Det gÄr att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella Àr mycket ovanligt i svenska Àgg men i slutet av 2022 och början av 2023 Äterkallades Àgg frÄn en stor svensk Àggproducent pÄ grund av salmonella.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten och Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!