Ingripandet skedde i samband med ett inslag som en SVT-journalist skulle göra med polisen i Västerås i december i fjol. När reportern filmade vid polishuset varnade en polischef om att det kunde vara olagligt.
Enligt JO fanns ett underliggande hot om att reportern kunde bli misstänkt för brott om han inte slutade filma.
"Agerandet är helt oacceptabelt. Det strider inte bara mot kravet på saklighet i regeringsformen för en tjänstemans agerande, utan också mot hur misstankar om brott ska hanteras", säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
Efter att ha visat materialet för polischefen uppmanades reportern därefter att radera det. JO riktar även hård kritik mot att händelsen inte dokumenterades.
"Jag kan inte förstå frånvaron av dokumentation på annat sätt än att polischefen inte ville att hans åtgärder vid ingripandet skulle bli kända", säger Per Lennerbrant.
Enligt JO stred polisens agerande både mot anskaffningsfriheten, som skyddas i tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten, och mot kravet i regeringsformen på saklighet för en tjänstemans agerande.
Det är andra gången på kort tid som JO kritiserar ett polisingripande som gjorts mot en journalist. I mars kritiserades myndigheten för att ha hållit kvar två journalister från SVT och beslagtagit deras kamera efter att de filmat ett inslag utanför polishuset i Rinkeby.