De räddar julen för människor i kläm

Många deltidsarbetande och timanställda unga föräldrar har drabbats hårt av pandemin när de får färre arbetspass, eller blir helt utan.
–Vi ser att de som i vanliga fall är precis ovanför vattenytan fått det ännu sämre, säger Emmelie Lund, barnombud vid Stockholms Stadsmissions Unga Station på Söder.

Emmelie Lund och Malin Oljelund jobbar på Unga Station på Södermalm och i Järva. De ser att familjer som i vanliga fall har det kämpigt, fått det ännu kämpigare under pandemin.

Emmelie Lund och Malin Oljelund jobbar på Unga Station på Södermalm och i Järva. De ser att familjer som i vanliga fall har det kämpigt, fått det ännu kämpigare under pandemin.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Karlstad2020-12-12 11:15

På Unga Station, som är en verksamhet för unga föräldrar som har det kämpigt, ser de anställda att familjer som redan tidigare låg på marginalen fått det ännu svårare.

– Det är väldigt många fler som hör av sig som inte har några pengar kvar när de betalat hyran, säger Emmelie Lund.

Hon och hennes kolleger vid Stockholms Stadsmission har ställt om verksamheten för att kunna hjälpa 650 familjer med julklappar till barnen och presentkort till julmat. Föräldrarna bokas in med jämna mellanrum, bjuds på fika och får sedan gå in i julklappsbutiken, där det är fullt med bland annat spel, gosedjur och pyssel som skänkts av företag, gallerior och hotell.

Coronasäker julbutik

Andra har valt att swisha pengar som personalen köpt julklappar för. Målet är att få ihop 7 000 stora och små julklappar.

– En del väljer att ge oss de pengar som annars hade gått till julbord för de anställda. Vi har sett prov på många kreativa lösningar från företag som vill hjälpa till under pandemin, säger Malin Oljelund, enhetschef för Unga Station Järva.

I sista stund fick Stockholm Stadsmission ändra hur många som de kan ta emot.

– Vi hade tänkt att det skulle kunna komma tio personer åt gången, men sedan åttapersonersregeln infördes ändrade vi till sex personer för att vi inte ska överskrida gränsen, säger Emmelie Lund.

Två volontärer agerar "personal shoppers" och hjälper föräldrarna att välja julklappar till barnen.

– Nu kan hjälpsökande själva välja vilka julklappar deras barn ska få. Det handlar om egenmakt - om människors värdighet och att man själv kan lösa situationen, säger Malin Oljelund.

Ännu ensammare

Även Frälsningsarmén och Hela Människan ser att fler söker hjälp under pandemin.

Daniel Ryderholm, informatör på Hela Människan som har verksamhet på 64 platser runt om i landet, säger att de inte bara möter hemlösa och personer med psykisk ohälsa eller missbruksproblematik, som brukar söka sig dit utan även nya grupper som hämtar matkassar eller kommer dit för frukost eller lunch. Det rör sig om unga utan egentlig problematik och pensionärer med låg inkomst.

– Men det riktigt alarmerande är att de som redan hade det riktigt dåligt ekonomiskt innan corona har fått det ännu sämre, säger han.

Hjälporganisationerna upplever att fler ensamma kommer, vilket de antar beror på att många andra verksamheter är stängda.

Hela Människan upplever att fler människor faller mellan stolarna då de fysiska mötena blivit färre.

– De som är hemlösa eller nära den situationen klarar inte av det digitala mötessättet helt enkelt, säger Daniel Ryderholm.

Olika julfiranden

Vid jul brukar såväl Frälsningsarmén som Hela Människan ordna julfiranden där många personer samlas. I år kommer det att se annorlunda ut.

– Vi fortsätter utdelningen av matkassar, presentkort och julklappar till barn. Det är till för personer i utsatthet och det kommer vi att säkerställa i år med. Vi gör en coronasäker utdelning, men det blir inget gemensamt julfirande där vi äter julskinka och gröt, säger Leif Bergström, chef för Frälsningsarméns kommunikations- och insamlingsenhet.

Hos Hela Människan har de lokala verksamheterna valt att lösa julfirandet på olika sätt, i Gislaved kommer man exempelvis ha öppet på julaftonsmorgonen och erbjuda julmat på ett smittsäkert sätt.

I Karlstad hålls verksamheten utomhus för tillfället, men förhoppningen är att den ska vara inomhus från mitten av december och då planeras någon sorts julfirande. Om så blir fallet kommer de ha glöggservering utomhus och sedan bordsservering inomhus där var och en får en jultallrik. Men tills vidare avvaktar de Folkhälsomyndighetens och regeringens riktlinjer inför julhelgen.

– Om de inte får ha öppet inomhus i Karlstad så kommer alla få julklapp och julmat i dörren - to go - så att säga, säger Daniel Ryderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!