Tillståndsärendet i mark- och miljödomstolen riskerar att dra ut på tiden. Därför vill regeringen bryta ut den del som berör Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) ansökan om ett utökat lager, så att tillståndet hinner vinna laga kraft innan lagret blir fullt för det tillstånd som finns i dag, vilket bedöms ske 2023.
I en remiss söker nu regeringen synpunkter på det förslaget. Svar ska lämnas till regeringen senast den 31 juli.
Beskedet välkomnas av Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG. "Detta för att regeringen därefter ska kunna fokusera på den långsiktiga säkerheten av inkapslingen och kräva vetenskapligt redovisade resultat från kopparkorrosionen", skriver de.
Alla fakta på bordet
Men både SKB och Oskarshamns kommun, där mellanlagret ligger, motsätter sig regeringens vilja.
"Regeringen har alla underlag som krävs för att fatta beslut om både ökad mellanlagring och slutförvar. Ärendet behöver därför inte delas upp. Lagen kräver att vi tar ansvar för både hantering och slutförvaring, det är ett sammanhängande system", skriver SKB:s vd Johan Dasht i en kommentar till TT.
Även Oskarshamns kommun motsätter sig beskedet. Beslut om slutförvar och utökat tillstånd för mellanlager ska behandlas i en enda process, tycker Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande. Alla berörda har lämnat sina besked, men regeringen har varit saktfärdig, något den fått tidigare kritik för.
"Detta är en anmärkningsvärd hantering från regeringen, där man öppnar upp för att köra över en kommun som tagit och tar ett stort nationellt ansvar för hela Sveriges kärnavfall", skriver han i en kommentar och ifrågasätter också tajmingen – att skicka en remiss i sådan här viktig fråga strax före midsommar och be om svar senast den 31 juli.
Bryter förtroendet
Joar Forsell, klimatpolitisk talesperson för Liberalerna, pekar på just det, statens relation till berörda kommuner.
– Det här riskerar bryta förtroendet, säger han, något som riskerar få följder för framtida kärnkraftsprojekt eftersom kommunerna måste vara med på vagnen.
– Och kan man inte lita på staten kommer det inte att gå.
Alla fakta finns på bordet, det är bara att köra på, enligt Joar Forsell.
– Det här syftar bara till att sätta käppar i hjulen för kärnkraften.