Ny handbok för livsmedelskontroll vid krig

Livsmedelsverket ger ut en handbok för hur myndigheter ska kontrollera kvaliteten på livsmedel också under kris eller krig.

Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.

Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Katastrofer2023-01-14 03:58

"Att vi alla får äta säkra livsmedel och att ingen tillverkare fuskar med maten är avgörande även i en krissituation", säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör, i ett pressmeddelande.

I handbokens förord skriver myndighetens generaldirektör att motivet att höja beredskapen har förstärkts av pandemin och kriget i Ukraina.

Handboken är riktad till chefer och kontrollpersonal, och är utformad för att hjälpa dem att planera och bygga upp beredskapen. Projektet finansieras av MSB och leds av Livsmedelsverket i samarbete med flera länsstyrelser och kommuner.

Utöver handboken tar Livsmedelsverket också fram utbildningar på området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!