I Kina pågår sedan flera år en omfattande kampanj mot telefon- och nätbedrägerier, och enligt myndigheterna begås många brott av kineser bosatta utomlands.
Från officiellt håll hävdas att hundratusentals brottsmisstänkta övertalats att resa tillbaka till Kina och överlämnat sig.
Enligt Safeguard Defenders, som kartlägger människorättsbrott i Kina, sträcker sig regimens tentakler långt utanför landets gränser genom så kallade "polisiära servicekontor" som används för att utöva påtryckningar på exilkineser.
I en rapport som släpptes på onsdagen identifieras över 50 poliskontor i drygt 30 länder. Ett av dem finns i Stockholm.
Hotell i västerort
Stockholmskontoret har enligt Safeguard Defenders sin adress på ett hotell i västra Stockholm. TT har utan framgång sökt företrädare för hotellet och personer som kopplas till verksamheten.
Kontoren som identifieras i rapporten har sedan 2018 upprättats av lokala polismyndigheter i städerna Fuzhou och Qingtian i sydöstra Kina. Kontoret i Stockholm uppges drivas av polisen i Qingtian.
Chef och grundare av Safeguard Defenders är svensken Peter Dahlin. Han greps 2016 i Peking, där han drev organisationen China Action. Efter att ha tvingats erkänna påstått spioneri i statlig tv släpptes han och utvisades till Sverige.
Rapporten, som döpts till "110 Overseas" efter det kinesiska numret för larmsamtal, bygger enligt Dahlin helt på offentliga uppgifter.
"All information i vår rapport är från kinesiska staten, polisen eller statliga medier", skriver han i ett mejl till TT.
Offentlig skylt
De internationella poliskontoren bemannas enligt Dahlin av lokala kineser som arbetar på uppdrag av kinesisk polis.
I många städer, däribland Stockholm, är informationen skral. På andra håll, som på en central gata i Dublin, fanns fram till nyligen ett publikt kontor skyltat som "Fuzhou Police Overseas Service Station".
I kinesiska medier uppges verksamheten vara av konsulär natur, som att hjälpa utlandskineser att förnya sina körkort. Men enligt Peter Dahlin finns belägg för att man även jagar påstått kriminella.
"Det handlar om att tvinga dem tillbaka till Kina för att ställas inför rätta, vilket den kinesiska polisen i dokumentation erkänner sker genom hot om att anhöriga ska fängslas, att barn nekas utbildning och andra åtgärder riktade mot anhöriga i Kina".
Det finns, säger han, inga bevis för att kontoret i Stockholm ägnat sig åt den typen av aktiviteter. Han anser dock att omfattningen av verksamheten talar för att så är fallet.
Brott mot internationell rätt
Att upprätta parallella rättsskipande mekanismer i ett annat land av det slag som beskrivs i rapporten är ett brott mot folkrätten. Det konstaterar Joachim Åhman, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet.
– Det låter som någon form av suveränitetsintrång. En grundläggande folkrättslig princip är att stater inte får lägga sig i varandras interna angelägenheter, säger han.
På Justitiedepartementet känner man inte till uppgifterna om poliskontoret, och hänvisar vidare till Säkerhetspolisen. Där vill man inte kommentera ärendet.
– När det kommer till vårt underrättelsearbete och operativa arbete kopplat till främmande makt så har vi väldigt svårt att säga någonting överhuvudtaget, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säpo.
TT har sökt Kinas ambassad för kommentar.