72-årig klimataktivist cyklade till Egypten

Hon har varit på väg i fyra månader. 800 mil och 17 länder senare är den 72-åriga aktivisten Dorothee Hildebrandt framme på klimatmötet i Egypten – där hon fick en cykeltur med landets auktoritäre president.

Dorothee Hildebrandt har cyklat ner till FN:s klimattoppmöte COP27 från Sverige.

Dorothee Hildebrandt har cyklat ner till FN:s klimattoppmöte COP27 från Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2022-11-15 05:15

Uppförsbackarna har stundom varit tuffa men Dorothee Hildebrandt har målmedvetet fortsatt framåt på den rosa elcykeln "Miss Piggy". Det har gått mer än fyra månader sedan hon gav sig av från Sverige i förhoppning om att kunna rikta ljuset mot behovet av snabba politiska åtgärder för att bromsa de skenande klimatförändringarna.

– Min långa resa har inte alltid varit lätt. Men mitt budskap till världsledarna är att det inte alltid behöver vara lätt utan de måste också kunna ta beslut som är obekväma, säger Dorothee Hildebrandt till TT:s utsända i Sharm el-Sheikh.

Stort intresse

Och visst har den 72-åriga klimataktivisten lyckats med ambitionen att få ut sitt budskap i samband med FN-mötet COP27. Dorothee Hildebrandt hinner knappt hämta andan mellan intervjuerna med internationella medier – men de är inte de enda som har fått nys om den cyklande mormodern från Katrineholm.

I förra veckan ville Egyptens president, den tidigare arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi som styr landet med järnhand, stråla samman för en cykeltur. Människorättsorganisationer menar att Egypten använder sitt värdskap för klimatmötet som ett sätt att försöka grönmåla sitt repressiva styre och kritiken mot svårigheterna för aktivister att protestera fritt har varit högljudd.

– Egypten påstår ju att de gör så mycket bra för miljön så det såg väl bra ut för honom att cykla, säger Hildebrandt.

TT: Hur var cykelturen?

– Ja vad ska man säga, jag cyklade med en gammal man.

TT: Cyklade han långsamt?

– Nej, det såg ut som om han också cyklade på elcykel. Men det var ju massa livvakter som var med också.

Tystar kritiker

I slutet av den korta cykelturen vände sig Dorothee Hildebrandt till presidenten och bad om att få ställa en fråga. Det gick bra, så hon undrade varför människor inte får demonstrera på gatorna i Egypten.

– Han påstod att man får demonstrera överallt i Egypten, men det stämmer ju inte. Jag vågade inte påpeka att så många människor ju sitter i fängelse, jag tänkte att det kanske var att gå för långt. Han är ju ändå presidenten.

COP27 har bidragit till att mer uppmärksamhet riktas mot den svåra tillvaron för oliktänkande i Egypten, där de flesta offentliga protester är förbjudna i praktiken.

Hildebrandt har trampat sig genom Europa och Mellanöstern med ett genomsnitt på runt 8 mil om dagen. Ett par cykelbyxor med mjuk stoppning har lindrat de värsta smärtorna även om benen har krampat om kvällarna. Färden har inte varit problemfri, cykeln har gått sönder och ibland har hon liftat för att slippa de värsta backarna. Och rutten genom det krigshärjade Syrien krävde sällskap av en särskild guide och då åkte både Hildebrandt och "Miss Piggy" med i bilen.

Små förhoppningar

Klimatministrar från hela världen har anslutit till COP27 som har gått in på sista veckan och Hildebrandt hoppas få en pratstund med Romina Pourmokhtari (L). Att den svenska regeringen har fattat beslut som ser ut att leda till ökade utsläpp och att klimatmålen till 2030 inte går att nå tycker 72-åringen är "förfärligt".

– Utsläppen måste ju minska, inte öka. Vi måste också ha ett samvete gentemot länderna från globala syd som är hårt drabbade av klimatförändringarna, man kan inte bara göra som man vill och tänka att det inte spelar någon roll.

TT: Vad har du för förhoppningar på COP27?

– De är inte så stora, säger Hildebrandt.

– Jag vill fråga politikerna om de inte skäms? De skriver under papper på COP och sedan åker de hem och gör tvärtemot vad de har lovat. De prioriterar pengar i den egna fickan i stället för att göra något för klimatet. De måste göra mer.

När klimatmötet har avslutats är planen att cykla hem till Sverige igen.

– Jag tänkte det, så länge kroppen håller. Men jag ska ta lite semester längs vägen.

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöte COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten den 6–18 november. Då samlas representanter från hela världen för att diskutera och förhandla om hur det globala klimatarbetet under Parisavtalet ska implementeras.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Men ländernas planer för att minska sina utsläpp av växthusgaser är långtifrån tillräckliga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt en sammanställning som FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gjort av alla klimatplaner inför mötet. Om planerna följs är världen i stället på väg mot omkring 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!