Aktivist: Afrika behöver inga fler bensinmackar

Det skulle bli ett klimatmöte med fokus på Afrika, lovade ordförandelandet Egypten. Men Patience Nabukalu från Fridays for future i Uganda är besviken.
–Vi trodde att de afrikanska rösterna skulle bli lyssnade på. Men COP27 är ett stort misslyckande, säger hon till TT.

Patience Nabukalu från Fridays for future i Uganda (i vit t-shirt) i en protest under COP27.

Patience Nabukalu från Fridays for future i Uganda (i vit t-shirt) i en protest under COP27.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2022-11-18 14:49

Unga aktivister från hela världen har gått samman för ett sista försök att fånga toppmötets uppmärksamhet genom att hålla upp plakat och skandera slagord som manar världsledarna att betala klimatskadestånd och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men när FN-konferensen COP27 går in på upploppet är en av Ugandas främsta klimataktivister uppgiven.

– Vi trodde att afrikaner skulle få en chans vid förhandlingsborden, att afrikanska behov skulle bli lyssnade på och att våra röster skulle stärkas, säger Patience Nabukalu till TT:s utsända i Sharm el-Sheikh.

– Men det har visat sig att ingen bryr sig och det är ett stort nederlag för COP27.

Torka och skyfall

Det var när familjens butik spolades bort i en översvämning i en av Kampalas förorter som gnistan till Patience Nabukalus engagemang för miljön inleddes. Nu kämpar hon för att rikta världens uppmärksamhet mot hur Uganda tampas med de negativa effekter som följer i klimatförändringarnas spår. Såväl torka som kraftiga skyfall väntas bli vanligare i takt med att den globala uppvärmningen fortsätter.

– Afrika bidrar minst till de globala utsläppen, mindre än 4 procent. Men när det gäller översvämningar, torka, hunger och höga temperaturer befinner vi oss vid frontlinjen, säger Nabukalu.

– Det är vi som lever i klimatförändringarnas verklighet. Nu kräver vi att resten av världen betalar för de skador och förluster som deras utsläpp har åsamkat den afrikanska kontinenten.

Fossila bränslen

För Patience Nabukalu handlar den viktigaste frågan under klimatmötet om framtiden för fossila bränslen som kol, olja och gas. På hemmaplan protesterar hon mot bygget av oljeledningen EACOP, som ska transportera råolja från Uganda till en hamn i Tanzania och som av kritiker har beskrivits som en "koldioxidbomb".

Under COP27 manar Nabukalu världsledarna att satsa på förnybara alternativ i stället.

– Vi måste få ett slut på investeringarna i olja och gas som gör människor, mark och samhällen i Afrika sjuka. Afrika behöver en fullständig och rättvis omställning till förnybar energi, inga nya gasledningar eller bensinmackar, säger Nabukalu.

– Tiden är inne att ta farväl av fossila bränslen. Använd COP27 som en möjlighet att visa att ni är mänskliga.

"Betala era skulder"

Många sårbara länder har under klimatmötet i Egypten drivit på för en särskild fond för kompensation av klimatrelaterade skador och förluster. Men Patience Nabukalu tycker att det är viktigare att de rikare länderna lever upp till sitt löfte om 100 miljarder dollar om året i klimatfinansiering till utvecklingsländer.

Beslutet fattades för över tio år sedan men pengarna har ännu inte levererats fullt ut.

– Betala först era klimatskulder, sedan kan ni lova ännu mer. Om ni verkligen bryr er så måste ni visa oss pengarna, inte bara ge oss tomma löften.

Fakta: Fossila bränslen

Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.

Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.

Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.

Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!