Blommor dyker upp allt tidigare på året på träd och buskar i Storbritannien. För många ses det som ett välkommet löfte om vårens antågande – men forskare varnar nu för riskabla kedjereaktioner som kan drabba fåglar, insekter och hela ekosystem.
Klimatförändringarna får växter i Storbritannien att blomma i genomsnitt en månad tidigare än de brukade göra, enligt en studie som har letts av University of Cambridge.
Forskarna har landat i sin slutsats med hjälp av över 400 000 observationer av när 406 växtarter blommat från 1753 och framåt. Det genomsnittliga datumet för de första blomningarna hamnade omkring den 12 maj fram till 1986 – men har sedan dess flyttats bak till den 16 april.
"Alarmerande"
Samma period sammanfaller med den accelererande globala uppvärmningen orsakad av människans aktiviteter, konstaterar forskarna som har publicerat sina resultat i tidskriften Proceedings of the Royal Society B. Om de globala temperaturerna fortsätter att stiga i nuvarande takt kan den brittiska våren så småningom komma att inledas i februari på regelbunden basis, enligt studien.
– Resultaten är verkligen alarmerande, på grund av de ekologiska risker som är förknippade med tidigare blomningstider, säger professor Ulf Büntgen som har lett forskarna, till tidningen The Guardian.
– När växter blommar för tidigt kan en sen frost döda dem, ett fenomen som de flesta trädgårdsmästare kommer att ha upplevt någon gång.
Fruktträd är särskilt utsatta för sen frost, vilket kan få allvarliga konsekvenser för odlare som riskerar att förlora hela skörden.
Risk för obalans
Forskarna varnar också för risk för obalans i ekosystemet eftersom växter, insekter, fåglar och andra vilda djur har synkroniserat sin utveckling. Om en del av systemet plötsligt utvecklas snabbare än de andra kan det leda till att arter kollapsar om de inte hinner anpassa sig snabbt nog, enligt Büntgen.
Den brittiska studien pekar på långsiktiga trender – men det finns också flera separata rapporter om tidig blomning från andra håll i världen. I mars förra året registrerades exempelvis den tidigaste körsbärsblomningen i Japan på 1 200 år och 2019 fick en värmebölja i USA solrosor att blomma tidigare än vanligt.