COP-chefen: Kina och Indien måste förklara sig

Klimatpakten i Glasgow markerar början på slutet för kolkraften, enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men glädjen över framsteget är också färgad av besvikelse, säger han. –Tråkigt nog är det diplomatins natur.

Klimatmötets chef Alok Sharma och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en pressträff på söndagskvällen.

Klimatmötets chef Alok Sharma och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid en pressträff på söndagskvällen.

Foto: Daniel Leal

Klimat2021-11-14 20:52

Slutet på klimatmötet COP26 i Glasgow blev en rysare. Indien och Kina invände i sista minuten om att den redan urvattnade formuleringen om att viss kolkraft ska "fasas ut" ändras till "fasas ner".

– Kina och Indien kommer att behöva förklara sig för de länder i världen som är mest sårbara för klimatförändringarna, sade COP-chefen Alok Sharma till BBC på söndagen.

"Kan inte tvinga"

Klimatpakten i Glasgow är ändå historisk, framhåller Sharma vid en pressträff på söndagskvällen.

Parisavtalet från 2015, som binder världens nationer att minska utsläppen av växthusgaser, innehåller inte orden "kol", "olja", "naturgas" eller "fossila bränslen".

– Du kommer aldrig få in kol i språket, fick jag höra. Men vi har gjort det, säger Sharma.

Många länder var villiga att komma överens om en högre ambitionsnivå, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid pressträffen.

– Vi kan lobba, vi kan övertala, vi kan uppmuntra. Men vi kan inte tvinga suveräna nationer att göra något de inte vill göra, säger Johnson, utan att nämna några specifika länder.

– Det är i slutändan deras beslut och de måste stå fast vid det.

För varmt

Före Parisavtalet var världen på väg mot en förödande uppvärmning om 4 grader vid slutet av seklet. Efter Paris var vi på väg mot 3 grader, säger Johnson och fortsätter:

– Vid Glasgow har vi vänt det ned till två grader.

Det är fortfarande för högt, poängterar han.

– Men trots alla alla våra meningsskiljaktigheter är världen på väg åt rätt håll, säger han och konstaterar att målet om 1,5 grader fortfarande är vid liv.

Parterna vid mötet har uppmuntrats att lämna in skärpta mål för utsläppsminskningar till 2030 redan nästa år, då COP27 hålls i Egypten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!