FN:s klimatpanel IPCC konstaterar i sin senaste rapport att klimatförändringarna riskerar att leda till fler och ökande översvämningar, värmeböljor, markbränder, vattenbrist, ekologisk instabilitet och minskade skördar i världen.
Även Sverige påverkas när jordens medeltemperatur stiger, framför allt i form av högre risk för skogsbränder och översvämningar. Kommuner och länsstyrelser måste därför bli bättre på att planera med klimatförändringarna i bakhuvudet, i motsats till att skjuta problemet på framtiden, enligt Karin Hjerpe, verksamhetsledare på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI.
Få bättre koll
– Var och en behöver få bättre koll på vilka risker som kan uppstå när klimatet förändras. Samhället utvecklas och antingen kan vi välja att ta hänsyn till att klimatet förändras och göra rätt från början, eller också kan vi få höga kostnader för att åtgärda i efterhand, säger Hjerpe.
Vissa grupper är mer sårbara än andra, enligt SMHI.
— Vi ser bland annat att samerna är särskilt sårbara, rennäringen är känslig för effekterna av klimatförändringar. Folkhälsomyndigheten har också konstaterat att med en åldrande befolkning är vi mer känsliga för värmeböljor.
Mitt uppe i det
Karin Hjerpe säger att kommuner som har upplevt en väderrelaterad händelse som skogsbränder, skyfall eller vattenbrist är bättre på att planera inför klimatförändringar. Hon nämner bland annat översvämningarna i Gävle i augusti i fjol.
– Klimatet har redan förändrats, vi är mitt inne i det nu, och klimatförändringarna kommer fortsätta åtminstone fram till 2050 oavsett hur det går med våra minskningar av utsläpp, säger hon.