Klimatkonferensen har dominerats av uppmaningar till rika nationer att uppfylla sina löften om att finansiera de gröna omställningarna i fattigare länder för att hjälpa dem att hantera den globala uppvärmningen.
EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans säger på tisdagen att EU kommer att uppdatera sitt klimatåtagande och överträffa den ursprungliga planen om att minska utsläppen med 55 procent till 2030.
– Europeiska unionen är här för att gå framåt, inte bakåt. EU:s 27 nationer kommer att kunna minska utsläppen av växthusgaser med 57 procent från 1990 års nivåer, sade Timmermans.
Inte tillräckligt
Beskedet fick dock ett ljumt mottagande, där flera menade att EU:s åtaganden inte sträcker sig tillräckligt långt.
– Denna lilla ökning som tillkännagavs i dag vid COP27 gör inte rättvisa åt uppmaningarna från de mest utsatta länderna vid frontlinjen, säger Chiara Martinelli, från Climate action network Europe.
– Om EU, med en lång historia av att släppa ut växthusgaser, inte leder vägen till att mildra klimatförändringarna, vem ska då göra det?
COP27 har blottat djupa klyftor mellan rika länder som står för de stora utsläppen och fattiga nationer som bär en mindre del av skulden till den globala uppvärmningen, men på många håll betalar det högsta priset i form av översvämningar, uttorkade odlingsmarker och andra klimateffekter.
– Bristen på ledarskap och ambitioner för att minska utsläppen av växthusgaser är oroande, sade Senegals miljöminister Alioune Nodoye, som talade på uppdrag av gruppen för minst utvecklade länder.
"Hur många liv?"
Belizes klimatförändringsminister Orlando Habet efterlyste mer åtgärder från G20-gruppen, som står för 80 procent av de globala utsläppen och som träffas vid toppmötet i Indonesien.
– I hur många COP:s har vi argumenterat för brådskande klimatåtgärder? Och hur många fler behöver vi, hur många liv behöver vi offra? sade Habet.