Fängslad aktivist kastar skugga över klimatmöte

Han har hungerstrejkat i månader och slutade dricka vatten när FN:s klimatmöte inleddes i Egypten. Nu kräver familjen till den fängslade aktivisten Alaa Abdel Fattah bevis på att han fortfarande är vid liv.

Situationen för den fängslade egyptiska aktivisten uppmärksammas i samband med kllimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh.

Situationen för den fängslade egyptiska aktivisten uppmärksammas i samband med kllimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Klimat2022-11-09 13:45

Världens blickar är riktade mot Egypten där FN:s klimattoppmöte COP27 pågår som bäst. Men organisationer och aktivister har ifrågasatt att det auktoritära landet får stå värd för det internationella toppmötet och pekar bland annat på bristande mänskliga rättigheter och svepande gripanden av meningsmotståndare.

Människorättsgrupper beräknar att det finns omkring 60 000 politiska fångar i Egypten och anklagar regimen för att försöka "grönmåla" sitt repressiva rykte genom att stå värd för mötet.

I samband med FN-konferensen får situationen för den välkände regimkritikern Alaa Abdel Fattah stor uppmärksamhet. Han var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011 och avtjänar just nu ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit "falska nyheter" efter att ha delat ett Facebookinlägg om polisbrutalitet.

Slutat dricka

Alaa Abdel Fattah, som har brittiskt medborgarskap, har i över 200 dagar bara ätit 100 kalorier om dagen i ett försök att pressa myndigheterna till att åtminstone låta brittiska diplomater besöka honom.

Han slutade dessutom dricka vatten när COP27 inleddes i söndags eftersom han visste att världen skulle rikta sitt fokus mot Egypten. Sedan dess har familjen inte fått några uppdateringar om hans hälsa och kräver nu bevis på att han är vid liv.

Systern Sanaa Seif har uttryckt oro för att brodern ska dö innan klimatmötet är slut.

– Vi är övertygade om att om han inte släpps medan COP27 pågår kommer Alaa aldrig att komma ut ur fängelset, säger Seif till BBC.

– Den egyptiska regimens avsikt är att han ska förbli i fängelse tills han dör. Och det är helt och hållet ett straff för att han har varit frispråkigt kring deras brott och kräkningar av mänskliga rättigheter.

Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry, som också är ordförande för COP27, har sagt till flera medier att Abdel Fattah har tillgång till "all nödvändig vård" i fängelset.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har i samband med mötet uttryckt sin oro över tillståndet för den fängslade aktivisten.

"Ont om tid"

Det går inte att leverera klimaträttvisa på någon plats i världen, inklusive i Egypten, om det inte finns respekt för mänskliga rättigheter, framhåller Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.

– Låt mig vara tydlig, vi har ont om tid. Om myndigheterna inte vill hantera ett dödsfall som de borde och kunde ha förhindrat måste de agera nu, sade Callamard på en presskonferens i Giza i söndags.

– Om de inte gör det kommer det dödsfallet att prägla COP27, det kommer att nämnas i varje enskild diskussion.

Sanaa Seif talar under klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh.
Sanaa Seif talar under klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh.
Fakta: Egypten

Under den så kallade arabiska våren 2011 avsattes Egyptens diktator Hosni Mubarak, men ett par år senare återtogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militären, som sedan dess håller landet i ett järngrepp.

Förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi ser till att vinna presidentvalen och grundlagsändringar garanterar hans fortsatta styre. Rättsväsendets oberoende har minskat, massmedier kontrolleras hårdare och motståndare till regimen behandlas med hårdhandskar.

Pressfrihet garanteras i författningen men i praktiken är den begränsad. Läget har förvärrats de senaste åren och Egypten har blivit ett av de länder där flest journalister sitter i fängelse.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!