Närmare 12 000 extremhändelser kopplade till väder, klimat och vatten rapporterades mellan 1970 och 2021. Det ledde till till över 2 miljoner dödsfall och 4,3 biljoner dollar i ekonomiska förluster, enligt rapporten United in Science.
Över 90 procent av dödsfallen och 60 procent av de ekonomiska förlusterna skedde i utvecklingsekonomier, där effekterna av extremhändelser i det långa loppet undergräver hållbar utveckling.
Trögt arbete
2015 enades FN:s medlemsländer om 17 globala mål för en hållbar värld, som ska uppnås till 2030. Med halva tiden kvar går arbetet med att uppfylla målen, som bland annat ska minska hunger och skydda miljön, för långsamt. I vissa fall går det till och med bakåt.
Klimatförändringarna påverkar ansträngningarna för att nå de flesta av målen negativt, skriver 18 organisationer i rapporten. Särskilt hårt drabbas sårbara samhällen av de extrema väderhändelser som blir vanligare i uppvärmningens spår.
Men vetenskapen erbjuder lösningar för att tackla klimatförändringarna – och de kan samtidigt få världen på rätt spår när det gäller de globala målen, framhåller rapporten, som sammanställts av Världsmeteorologiska organisationen (WMO).
"Katalysatorer"
Mer detaljrika väderprognoser kan exempelvis hjälpa till att öka livsmedelsproduktionen så att hungern minskar. Epidemiologi och klimatinformation kan integreras för att förutse sjukdomar kopplade till ett varmare klimat. Och varningssystem som tidigt varnar för extremväder kan minska fattigdomen eftersom människor får en chans att förbereda sig och begränsa effekterna.
"Banbrytande vetenskapliga och tekniska framsteg, som högupplöst klimatmodellering, artificiell intelligens och nowcasting (väderdata i nära realtid, reds anm) kan fungera som katalysatorer för att nå de globala hållbarhetsmålen", skriver WMO-chefen Petteri Taalas.