Tröskelpunkter – eller tippningspunkter – är när ett klimat- eller ekosystem på kort tid går från ett tillstånd till ett annat. Konsekvenserna kan bli okontrollerbara när detta i sin tur påverkar andra klimatsystem.
Risken för att flera tröskelpunkter för klimatet ska passeras har ökat. Över 200 forskare som har gått igenom den samlade kunskapen på området presenterar sin rapport på FN:s klimatmöte i Dubai i dag.
– Hotet från de här tröskelpunkterna är av en omfattning som saknar motstycke för mänskligheten, säger rapportens huvudförfattare Tim Lenton, jordsystemforskare vid universitetet i Exeter, till AFP.
En av punkterna är risken att de smältande inlandsisarna i Västantarktis och Grönland kollapsar. Vid nästa sekelskifte kan detta ha höjt havsnivån och utsatt nästan en halv miljard människor för översvämningar, enligt rapporten.
Grönlands inlandsis har redan krympt i en sådan takt att det kanske är för sent.
Andra kritiska tröskelpunkter som forskarna pekar ut är döende tropiska korallrev, smältande permafrost och att Golfströmmen försvagas.
Detta skulle ge oss ett betydligt kyligare klimat på norra halvklotet. Stora regioner skulle få mycket mindre regn, vilket riskerar att halvera ytorna där vete och majs kan odlas.
Samtidigt lyfter forskarna fram ett antal positiva tröskelpunkter. Det handlar om utbyggnaden av vind- och solkraft, allt fler elbilar samt en övergång till mer växtbaserad mat.