Det är vecka 165 i klimatstrejken. Denna fredag har en handfull personer dykt upp utanför riksdagshuset klockan åtta på morgonen, regnet strilar.
Greta Thunberg kommer cyklande med sin numera världsberömda skylt med texten Skolstrejk för klimatet. Det är skylt nummer tre hon är inne på sedan starten 2018. Skyltarna har blivit mindre för varje gång en ny har behövt tillverkas - det blir mer praktiskt att kånka runt på.
Om ett par veckor samlas världsledare för att inleda FN:s klimattoppmöte i Glasgow. Mötet kallas för det viktigaste sedan Parisavtalet slöts 2015.
Press utifrån
Vid ett förberedande möte i Milano nyligen, dit unga aktivister bjudits in, anklagade Greta Thunberg världens politiker för 30 år av bla, bla, bla. Tomma ord och löften som inte lett till handling.
TT: Vad krävs för att COP26 i Glasgow inte ska bli ett bla-bla-möte?
– Det kommer det att bli, oavsett vad som händer, för det är ingen som sätter någon press utifrån, säger hon nu på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm.
– Medier sätter ingen press och informerar människor om vad som händer. Om det inte blir någon press utifrån kan ledarna säga i princip vad de vill, och komma undan med det.
Det minsta som krävs av de politiker som kommer till Glasgow är ärlighet och transparens, anser Greta Thunberg.
– Gapet mellan det vi gör och det vi bör göra är så otroligt stort, så det kommer att krävas ärlighet. Vi kommer att behöva vara väldigt tydliga med vad som händer, säger hon.
Friserade siffror
En av de knivigaste frågorna på Glasgowmötet handlar just om transparens och hur man ska räkna handel med utsläppsminskningar som sker mellan länder, utan att det blir dubbelräkningar. På det förra klimattoppmötet i Madrid brakade förhandlingarna ihop och frågan fick skjutas upp.
Länderna var helt enkelt för oense om hur utsläppen ska redovisas.
– Just nu håller vi på att fiffla med siffror för att det ska framstå som att vi gör någonting. Vi exkluderar utsläpp, i Sverige till exempel inkluderas bara en tredjedel av utsläppen i vår officiella statistik, och det är ingen som bryr sig. Det går obemärkt förbi, hävdar Greta Thunberg.
– Om det blir stor press utifrån, framför allt från media, så kommer de inte att kunna komma undan med det.
Exempel på sådant som inte ingår i den svenska statistiken är utsläpp från utrikes resor och så kallade konsumtionsutsläpp, från varor vi importerar.
Även om rapport efter rapport visar att det inte görs tillräckligt för att minska koldioxidutsläppen och få stopp på uppvärmningen, så tror Greta Thunberg att det är möjligt.
– Självklart. Varför skulle man inte kunna det? säger hon.
– Vi måste börja behandla krisen som en kris. Det kan verka väldigt nattsvart och mörkt ibland, men vi måste komma ihåg att vi aldrig har stått inför en sådan här situation tidigare.
Inte omöjligt
Hon pekar på coronapandemin - då gick det att få till snabba politiska beslut och människor förändrade beteende i princip över en natt.
– Vi vet inte vad människor är kapabla att göra. Jag tycker att det är fel att säga att det skulle vara politiskt eller socialt omöjligt att göra vissa saker, för det vet vi inte, säger Greta Thunberg.
TT: Ser du några positiva tecken inför Glasgow?
– Absolut. Människor som går ut och protesterar och mobiliserar andra. Det är där jag ser hoppet just nu, säger hon
TT: Men inte på politisk nivå?
– Tyvärr inte.
Greta Thunberg kommer att vara på plats under COP26 i Glasgow under mötets första vecka. Hon och många andra i nätverket Fridays for future kommer att klimatstrejka och på lördagen den 6 november planeras en stor demonstration i staden med många olika organisationer för att sätta press på mötet.
Applåder räcker inte
De senaste åren har Greta Thunberg och andra unga miljöaktivister bjudits in till en rad politiska toppmöten och evenemang.
– Folk säger att de lyssnar, och folk applåderar oss, men det gör de egentligen inte, för då skulle de göra någonting, säger hon.
– Vi unga kan förändra världen, men då behöver vi andras hjälp.
Hon återkommer till att politiker, opinionsbildare och medier inte behandlar klimatkrisen som en kris.
– Vi behandlar klimatkrisen som vilket annat problem som helst som ska lösas. I Sverige, till exempel, reduceras det till en fråga om elproduktion. Det är på den nivån vi pratar om klimatkrisen, dessvärre, säger Greta Thunberg.
– Vissa tror att klimatkrisen är så deppig, men min erfarenhet är att de som har blivit medvetna om klimatkrisens fulla effekter har snarare blivit mer engagerade och mer villiga att förändra.