Greta Thunberg: COP26 ett misslyckande

Sluta snacka och börja agera. Det var budskapet till politikerna när tusentals klimataktivister från ett stort antal länder slöt upp på gatorna i Glasgow under fredagen. –Våra kejsare är nakna, säger Greta Thunberg i ett tal där hon sågar den pågående klimatkonferensen.

Klimataktivister demonstrerar på Glasgows gator.

Klimataktivister demonstrerar på Glasgows gator.

Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Klimat2021-11-05 09:22

Samtidigt som människorna gjorde sig hörda på gatorna satt förhandlarna på klimatkonferensen COP26 instängda för att försöka lösa några av de knutar som bromsar de globala ansträngningarna för att tackla klimatförändringarna.

Den svenska klimataktivisten var huvudnumret när den massiva manifestationen avslutades med tal på George Square i Glasgow.

– Det är ingen hemlighet att COP26 är ett misslyckande. Vi kan inte ta oss ur en kris på samma sätt som vi kom in i den, säger Greta Thunberg i talet efter att ha äntrat scenen under applåder och jubel.

"Greenwashing-festival"

Greta Thunberg kallar klimatmötet ett "pr-event" med "vackra tal" och en global "greenwashing-festival", där de länder som i första hand drabbas av klimatförändringarna är exkluderade. Ledarna vill enligt henne bara fortsätta att dra fördelar av det befintliga systemet.

– Det är väldigt naivt av oss att tro att vi kan ta itu den här krisen utan att hantera dess rötter. Kämpar vi för att rädda planeten eller kämpar vi för att fortsätta som vanligt? säger hon.

Den 18-åriga aktivisten tycker att ledarna agerar "skamligt" genom att ta genvägar och inte göra tillräckligt.

– Historien kommer att döma våra ledare hårt. Vi behöver inte fler tomma löften, säger Greta Thunberg och upprepar sitt numera etablerade mantra:

– De har haft 26 COP-möten. Vi har haft decennier av "bla bla bla", och vart har det tagit oss?

Också aktivister från bland annat Brasilien, Colombia, Filippinerna och Kanada talade på torget.

Välbevakade gator

Vanessa Nakate, en framstående aktivist från Uganda, tog upp klimaträttvisa.

– Vi är i en kris, vi är inne i en katastrof som händer varje dag, säger hon.

– En annan värld är nödvändig, en annan värld är möjlig, och det här är bara en glimt av den.

Talen var klimax på en lång manifestation som började med att tusentals människor gick i proteströrelsen Fridays for futures demonstrationståg genom Glasgow.

Det var varmt, trångt och svettigt när slagorden skallade genom den skotska stadens välbevakade gator.

– Vad vill vi ha?

– Klimaträttvisa!

– När vill vi ha det?

– Nu!

Anton Foley, 19, är en svensk aktivist som engagerat sig i Fridays for future och som är på plats på gatorna under klimatkonferensen.

– Det känns meningsfullt på ett sätt som mycket annat som händer inne på konferensen inte gör för mig. Jag är väldigt taggad, säger han till TT:s utsända.

Många av demonstranterna är unga. Men i demonstrationen gick också föräldrar och far- och morföräldrar som oroar sig för kommande generationers framtid.

Den 59-årige krigsveteranen Howie Jones hade rest i tio timmar och sovit i bilen för att delta. Hans barn har uppmanat honom att protestera eftersom hans "generation har förstört allt".

– Jag ville bara visa att vanliga vuxna också bryr sig, säger han.

Visa solidaritet

Systrarna Ivy och Nina Cassidy hade också fått med sina föräldrar i marschen.

– Vi är här för att visa solidaritet med de här två, säger Scott Cassidy som har en av sina döttrar på axlarna.

– De har drivit på för att vi ska vara här och de måste få sina röster hörda, säger mamma Abbie Cassidy.

Den svenska scouten Siri Ankarfors tycker att det är viktigt att representera ungdomsorganisationen under klimatmötet.

– Det blir väldigt lätt mycket män i kostym, höga utbildningar och byråkrati. Då är det skönt att få vara på plats och visa att det är oss i civilsamhället som de måste kämpa för, säger hon.

Representanter från nästan 200 länder befinner sig i Glasgow för att diskutera hur de ska leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader. I dagsläget lever ländernas klimatlöften inte upp till det.

"I regeringens händer"

Greta Thunberg har även tidigare på Twitter dömt ut COP26 som "greenwashing" och "ett två veckor långt firande av att allt fortsätter som vanligt och bla, bla, bla".

"Mindre bla, bla, bla – börja agera", stod det också på Olivia Johnson-Loves plakat.

– Det finns inget vi kan göra som vanliga medborgare. Det ligger i regeringens händer och hos de rika och mäktiga, men de gör inget åt det, säger hon.

14-årige Leon Roscher vill också se världsledarna agera mot klimatförändringarna.

– De är ett verkligt problem och det kommer att bli vårt slut om vi inte agerar nu.

Den svenska aktivisten Anton Foley är på plats i Glasgow för att delta i Fridays for Futures demonstration under klimattoppmötet.
Den svenska aktivisten Anton Foley är på plats i Glasgow för att delta i Fridays for Futures demonstration under klimattoppmötet.
Fakta: Klimattoppmötet i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.

Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!