Hopp om genombrott på utdraget klimatmöte

Klimatmötet COP27 i Egypten fortsätter in på natten mot söndag, svensk tid. En överenskommelse om den infekterade stridsfrågan om en fond för klimatskador uppges ha nåtts – men strax före midnatt hade slutplenaren ännu inte inletts, enligt TheGuardian.

Unga aktivister i en protest under COP27 på lördagen.

Unga aktivister i en protest under COP27 på lördagen.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Klimat2022-11-19 08:49

Trötta och hungriga tjänstemän och delegater kämpar på övertid för att ta FN:s klimattoppmöte COP27 i mål. Det kommer dock hoppfulla signaler om ett möjligt genombrott i den allra knivigaste frågan i årets förhandlingar – etablerandet av en fond för klimatrelaterade skador och förluster.

Det vore en stor seger för de sårbara länder som länge kämpat för kompensation.

Pengarna ses ibland som ett slags skadestånd, eftersom fattigare länder drabbas hårdast av de klimatförändringar som de genom sina små utsläpp bidragit minst till.

Mest utsatta

I det senaste utkastet till förslag som har lagts fram av ordförandeskapet i Sharm el-Sheikh finns en fond med. För EU är det viktigt att fonden riktas till de "mest utsatta länderna" snarare än till "utvecklingsländer", eftersom definitionen av utvecklingsland inte har förändrats sedan 1992. Det betyder att länder som Saudiarabien som nu har betydande ekonomiska resurser, i synnerhet på grund av oljan, skulle kunna ta del av pengarna om de riktas mot utvecklingsländer.

– När det gäller skador och förluster är EU villigt att bilda en fond med en mosaik av finansiärer och som riktar sig till de mest utsatta länderna, sade Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) tidigare under lördagen.

Tyst från USA

USA har varit det främsta hindret för en ny fond av oro för att utkrävas obegränsat ansvar som det land som har pumpat ut mest växthusgaser i atmosfären. Landets företrädare har också hållit låg profil under mötet i Sharm el-Sheikh.

Men att amerikanerna nu tycks villiga att acceptera en fond sätter punkt för årtionden av motstånd, enligt The New York Times som har pratat med en tjänsteman inom administrationen som säger att USA jobbar för att kunna ställa sig bakom ett avtal.

Såväl USA som EU vill att Kina ska bidra till fonden snarare än att få ta del av pengarna. Kina klassas som utvecklingsland enligt klimatkonventionen, trots att man nu står för de största utsläppen och är världens näst största ekonomi sett till bnp.

"Inte perfekt"

Men inget är klart förrän allt är klart. Förslaget måste godkännas av närmare 200 länder vid mötets slut innan det kan bli verklighet. Men strax före midnatt hade slutplenaren ännu inte inletts, skriver The Guardian.

"Vi har pressat på in i det sista för en fond för skador och förluster på COP27. Ett positivt resultat är nära", skrev Pakistans klimatminister Sherry Rehman tidigare under kvällen på Twitter.

"Det är inte perfekt eller optimalt, men tillgodoser de grundläggande kraven från utvecklingsländerna", fortsatte hon.

Fossila bränslen

Ett nytt förslag till samlingsbeslut har också cirkulerat bland förhandlarna under dagen. Dokumentet skickar en viktig politisk signal om hur världens länder ser på vägen framåt i det globala klimatarbetet. I det senaste förslaget finns ingen formulering om "nedfasning" av alla fossila bränslen, vilket har varit ett krav från bland andra EU.

Tidigare under lördagen sade EU:s klimatchef Frans Timmermans att EU är redo att lämna samtalen om inte mötet också enas om höjda ambitioner för utsläppsminskningar.

– Hellre inget avtal än ett dåligt avtal.

High Ambition Coalition, en sammanslutning av länder som har uttalat att de har en ambitiös klimatpolitik och där bland annat Sverige och EU ingår, jobbar nu ihärdigt i "förhandlingsrum och korridorer" under mötets sista timmar.

– Vi måste lämna COP27 med ett paket av resultat som håller 1,5-gradersmålet vid liv och skyddar de allra mest sårbara i världen, säger Marshallöarnas klimatsändebud Tina Stege på en presskonferens med alliansen.

– Beslutet från detta COP måste föra världen in på en väg mot att fasa ut alla fossila bränslen och snabbt ställa om till förnybara energikällor.

Fortsatta utsläpp

Ambitionen för COP27 har varit att ord ska övergå till handling i klimatarbetet. Och det är bråttom. Om den globala temperaturhöjningen ska kunna begränsas till 1,5 grader måste utsläppen av växthusgaser halveras till 2030. Men kurvorna fortsätter uppåt.

I nuläget pekar ländernas samlade åtaganden i klimatarbetet mot en global temperaturhöjning på omkring 2,4 grader vid seklets slut. Det är långt över målen i Parisavtalet – som ska skydda världen från de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringarna. Redan nu skvallrar översvämningar, torka och värmeböljor om vad som väntar på en allt varmare planet.

– Vi måste höja ambitionerna, det här måste bli ett COP som leder till implementering, sade FN:s miljöchef Inger Andersen till TT tidigare i veckan.

Tina Stege i talarstolen under en pressträff med High Ambition Coalition. I bakgrunden skymtas Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari.
Tina Stege i talarstolen under en pressträff med High Ambition Coalition. I bakgrunden skymtas Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari.
Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöte COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten den 6-18 november. Då samlas representanter från hela världen för att diskutera och förhandla om hur det globala klimatarbetet under Parisavtalet ska implementeras. Det har nu gått in på övertid.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Men ländernas planer för att minska sina utsläpp av växthusgaser är långtifrån tillräckliga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt en sammanställning som FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gjort av alla klimatplaner inför mötet. Om planerna följs är världen i stället på väg mot omkring 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut.c

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!