.
Skador och förluster
Mötet enades om att inrätta en fond för skador och förluster där fattigare länder som faller offer för det extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan har varit både uppmärksammad och omtvistad.
Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som kommer få ta del av det är fortfarande oklart.
.
Utsläpp
Förhoppningen var att COP27 skulle enas om ytterligare utsläppsminskningar, efter överenskommelsen på det senaste mötet i Glasgow. Men ingen ny överenskommelse har gjorts som skyndar på minskningarna. Inte heller nämns något om att fasa ut eller fasa ner användningen av fossila bränslen.
Däremot finns en uppmaning till alla deltagarländer att minska förbränningen och skynda på utveckling för "grön teknologi".
Oförmågan att enas om ytterligare utsläppsminskningar beskrivs av experter som ett misslyckande.
"Jag har svårt att se att någon ens kan argumentera för att 1,5-gradersmålet fortfarande är möjligt", sade till exempel James Dyke, från Exeter University’s Global Systems Institute.
Dyke har fått medhåll av flera experter på plats.
.
Anpassningar till en varmare planet
En varmare planet innebär också att utsatta länder måste anpassa sig för att kunna hantera översvämningar, torkperioder, stormar och missväxt. Några mindre åtaganden har COP27 beslutat om – det handlar bland annat om mer pengar till de fonder som finansierar brandförsvar, skyddsvallar, flytt av samhällen och vattenskydd vid vägar. Det är dock fortfarande oklart om det finns några specificerade belopp, och hur stora de är.
Många forskare har pekat att behovet rör sig om enorma summor.
Källa: The Guardian, CNN och AFP