Hur påverkar klimatförändringarna människor och planet, vad kan vi vänta oss i framtiden och hur ska vi anpassa oss till en varmare planet? Det är frågor som FN:s klimatpanel IPCC kommer att belysa i en rapport som publiceras den 28 februari.
Effekterna av den globala uppvärmningen, som till stor del drivs av förbränningen av fossila bränslen, är redan kännbara. Bara under det senaste året har dödliga översvämningar, värmeböljor och skogsbränder skakat fyra kontinenter – fenomen som väntas bli vanligare i takt med att temperaturen stiger.
Med hjälp av underlag från tusentals forskare och experter världen över publicerar FN:s klimatpanel regelbundet rapporter om det rådande vetenskapliga läget. Den pågående sjätte kunskapsutvärderingen kring klimatförändringarna är den mest ambitiösa i IPCC:s historia, enligt ordförande Hoesung Lee.
– Behovet av rapporten från arbetsgrupp två har aldrig varit större eftersom insatserna aldrig har varit högre, sade han i måndags då beslutsmötet inför rapporten inleddes med en digital ceremoni.
Jakt på konsensus
Nu väntar över en vecka av intensiva diskussioner mellan rapportförfattare och representanter från medlemsländerna som ska nagelfara innehållet och enas kring formuleringarna i den sammanfattningsrapport som riktar sig till beslutsfattare.
Den senaste delrapporten från IPCC, som publicerades i augusti förra året, konstaterade att risken är uppenbar för att världen kommer att passera 1,5 graders global temperaturhöjning om bara 10–20 år. Planeten är redan nu 1,1 grader varmare än under förindustriell tid.
– Vi har dopat atmosfären med fossila bränslen, sade Petteri Taalas, chef för Meteorologiska världsorganisationen (WMO), under öppningsceremonin.
Manar till försiktighet
Taalas framhöll också att det är viktigt att överväga vilken inverkan prat om en stundande klimatapokalyps kan ha på människors psykiska mående.
– Vi måste vara lite försiktiga med hur vi kommunicerar resultaten av vår vetenskap, om tröskelpunkter och om vi pratar om biosfärens kollaps och mänsklighetens försvinnande, sade Taalas.
– Vi måste vara försiktiga för att inte skapa för mycket rädsla hos unga människor. Den rädslan bör riktas mot beslutsfattare.