De hade debatterat i veckor. Och när de europeiska klimatministrarna sammanstrålade förra måndagen blev det ändå en maratonsittning. Dispyten gällde hur ambitiös linje EU ska driva när ljuset riktas mot framtiden för fossila bränslen vid klimatmötet COP28.
– Det är en laddad fråga, sade klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i Luxemburg.
Bråk om ord
EU förhandlar som en part under FN-mötet och alla medlemsländer måste stå bakom besluten. Klimatsprickan handlar bland annat om huruvida EU ska driva på för en ovillkorlig utfasning av fossila bränslen eller bara olja, kol och naturgas vars utsläpp inte fångats in och lagrats med CCS-teknik ("unabated fossil fuels" på klimatspråk).
Den senare formuleringen öppnar för länder att fortsätta bränna klimatskadliga bränslen så länge utsläppen fångas in.
– Sverige driver på för att det ordvalet (unabated) ska bort ur paragraferna för att vi ska gå in med väldigt höga ambitioner i förhandlingarna. Tyvärr är vi hyfsat få länder som driver den nivån av ambition, sade Pourmokhtari.
Ministrarna landade till slut i en kompromiss mellan länder som vill se snabba klimatåtgärder och de som oroar sig för hur deras ekonomier ska drabbas om de gör slut med fossila bränslen, däribland Polen, Ungern, Italien och Tjeckien.
Livlina?
EU:s linje är nu att "omställningen till en klimatneutral ekonomi kommer att kräva en global utfasning av fossila bränslen utan utsläppsminskande åtgärder" – alltså en svagare formulering än Sverige hoppats på. Däremot var det omstridda ordet inte med i en mening som "betonar betydelsen av att energisektorn till övervägande del är fri från fossila bränslen långt före 2050".
Det fanns också oenighet kring hur snabbt fossila subventioner ska fasas ut och där landade EU i en vag formulering med undantag och utan en föreslagen deadline. Inte heller kom man överens om att som utlovat skärpa utsläppsmålet med ett par procentenheter i EU:s klimatplan (NDC) som lämnats in inför COP28 i Dubai.
Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie tycker ändå att att EU landade på en "bra mellannivå".
– Vi fick till en inriktning som pekar på att CCS-teknik bara ska användas i sektorer där det är svårt att få bort utsläppen på annat sätt, till exempel inom cementtillverkning, säger han till TT.
Debatt väntar
Dispyten är en försmak inför vad som väntar under klimatmötet i oljestaten Förenade Arabemiraten. Då är det inte 27 stater som ska komma överens, utan närmare 200 som var och en har röda linjer. Heta diskussioner väntas mellan storproducenter av fossila bränslen och länder som är mest utsatta för klimatförändringens effekter.
Att 2023 ser ut att bli det varmaste året som hittills uppmätts understryker vikten av ett ambitiöst klimatavtal på COP28. Mötets slutdokument är inte bindande men skickar viktiga signaler om riktningen framåt.
Ryssland har dock flaggat för att man kommer att motsätta sig en överenskommelse om att fasa ut fossila bränslen, en hållning som exempelvis även Saudiarabien hade vid det senaste klimattoppmötet.
– Just den delen kommer att bli tuff på COP28, säger Frumerie.
– Men även om utsikten för ett visst utfall kanske är begränsat när det gäller att nå hela vägen dit, så är det viktigt att diskussionen förs i den här typen av öppen miljö där alla som är intresserade kan ta del av vad olika parter tycker.