Den senaste tiden har värmen i Medelhavet nått nära förra sommarens rekordnivåer. På vissa håll längs de spanska, italienska och franska kusterna har 30 grader uppmätts – vilket inte hör till vanligheterna den här tiden på året.
Medelhavet "brinner", skrev meteorologen Marta Almarcha nyligen på en spansk vädersajt och lade till att det råder marin värmebölja i nästan hela Medelhavsområdet.
Den 11 augusti var den dagliga mediantemperaturen i ytvattnet 28,67 grader, enligt Justino Martinez, forskare vid Institut de Ciencies del Mar i Barcelona. Snubblande nära rekordnoteringen 28,71 grader från den 24 juli förra året.
"Onormalt höga"
Det är andra året i rad som temperaturerna i Medelhavets ytvatten ligger högre än det tidigare värmerekordet från 2003.
– Det anmärkningsvärda är inte så mycket att nå ett max en viss dag som att observera en lång period av höga temperaturer, även utan att slå rekord, säger Martinez till nyhetsbyrån AFP.
– Sedan 2022 har ytvattentemperaturerna varit onormalt höga under långa perioder, även sett till rådande klimatförändring.
Experter har kämpat för att hitta orden för att beskriva de extrema värmerekord som noterades i världshaven förra året. Med varmare vatten ökar risken för marina värmeböljor, som kan leda till fiskdöd, rubba ekosystem och gynna invasiva arter.
En art som trivs i ett allt varmare Medelhavet är den så kallade eldmasken – en glupsk havsborstmask som påminner om en tusenfoting och kan bli upp till 30 centimeter lång. Den slukar allt från koraller till döda eller döende fiskar som fastnat i nät.
– De äter huvudet, hela kroppen, slaktar den, säger fiskaren Alfonso Barone till AFP utanför Sicilien och håller upp en sargad guldbrax.
Sprider sig
Arten (Hermodice carunculata) är infödd i Medelhavet, men brukade vara färre i antal och siktades endast utanför Sicilien på sommaren. Nu har de setts till längre norrut och under hela året.
– Med den globala uppvärmningen värms vattnet upp och blir en idealisk livsmiljö för dem. De blir bara fler och fler för varje år, säger Barone.
De köttätande varelserna lever främst på steniga bottnar men kan också röra sig i sand, enligt det italienska oceanografiska institutet OGS. Borsten är giftig och kan orsaka smärta, sveda, svullnad och klåda hos människor som kommer i kontakt med den. Det har lett till viss oro på stränder på Sicilien.