Krig oroar mer än klimatförändring

Militära konflikter eller krig har gått om klimatförändringarna som den företeelse som oroar flest, enligt en ny undersökning. Samtidigt bidrar fler till att minska utsläppen.

Många tänker ofta på klimatförändringarna och många har dragit ned på sina inköp av nya varor – och väljer kanske begagnat i stället. Arkivbild.

Många tänker ofta på klimatförändringarna och många har dragit ned på sina inköp av nya varor – och väljer kanske begagnat i stället. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Klimat2022-03-28 12:07

Världsnaturfondens (WWF) klimatbarometer 2022 genomfördes bara någon vecka efter det att Ryssland invaderat Ukraina. Därmed är det kanske inte förvånande att 76 procent av de svarande uppger krig som den mest oroande samhällsföreteelsen i världen. Klimatförändringarna oroar 51 procent medan organiserad brottslighet samt politisk extremism oroar vardera 38 procent. Flera svarsalternativ var möjliga.

Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen upptar många människors tankar – ofta: 58 procent tänker på detta minst någon gång i veckan. Samtidigt svarar 43 procent att de inte har bytt transportmedel i syfte att minska utsläppen.

Däremot har en stor majoritet bidragit till att minska klimatpåverkan från sin konsumtion, exempelvis genom att skänka eller sälja kläder och annat. 45 procent svarar att de har dragit ned på nykonsumtion av varor.

I undersökningen har 2 000 personer intervjuats av Kantar Public under den första veckan i mars. De svarande motsvarar ett riksrepresentativt urval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!