"Lägst hängande frukten" ska få ner utsläppen

I skuggan av den välkända klimatboven koldioxid gömmer sig en annan växthusgas. Nu lovar över 80 länder att minska metanutsläppen. –Det är bland de bästa sätten att minska hur snabbt uppvärmningen går kommande decennier, säger forskaren Johan C I Kuylenstierna.

USA:s president Joe Biden kliver av scenen efter att ha pratat om metanlöftet på klimatmötet i Glasgow.

USA:s president Joe Biden kliver av scenen efter att ha pratat om metanlöftet på klimatmötet i Glasgow.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

Klimat2021-11-02 07:42

När världen kämpar mot klimatförändringarna läggs mycket kraft på att minska utsläppen av växthusgaser. Koldioxid har seglat upp som klimatets enfant terrible medan metan har hamnat i skymundan – trots att det är den växthusgas som står för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen.

Men på klimatmötet COP26 i Glasgow har metangasen klivit fram i strålkastarljuset. EU och USA står i spetsen för en överenskommelse där över 80 länder nu har lovat att minska metanutsläppen med 30 procent till år 2030, jämfört med 2020 års nivåer.

– Det är första gången som man specifikt har sagt att man ska gå ner i metanutsläpp. Det är en bra början även om mer behövs, säger Johan C I Kuylenstierna, forskningsledare på Stockholm Environment Institute.

– Även när det gäller metan krävs det att ambitionen ökar när man går framåt.

Kort livstid

Metan har en betydligt större uppvärmande effekt än koldioxid men har en mycket kortare livstid i atmosfären. Efter tolv år är det mesta borta. En minskning av metanutsläppen ses som ett sätt för världen att köpa sig mer tid för att tackla klimatförändringarna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar det för den "lägst hängande frukten" för att få ner utsläppen snabbt och hålla liv i Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

– Drar man ner på metanutsläppen kommer den uppvärmning som metan orsakar att gå ner inom en-två decennier, uppnår länderna en utsläppsminskning på 30 procent är det ungefär 0,2 grader globalt runt 2050, säger Kuylenstierna.

– Drar man ner på koldioxid tar det längre tid eftersom det varar längre i atmosfären.

Överenskommelsen om metanutsläppen tillkännagavs i höstas men lanseras formellt under klimatmötet. Länderna som har anslutit sig står tillsammans för närmare hälften av metanutsläppen och inkluderar Brasilien. Utsläppsjättar som Kina, Ryssland och Indien är dock inte med på tåget – vilket var förhoppningen.

Att stoppa metan från att läcka från oljekällor och gasledningar anses vara ett av de enklaste sättet att minska utsläppen. USA:s president Joe Biden kommer i samband med klimatmötet att presentera omfattande åtgärder som ska få ner de amerikanska metanutsläppen inom olje- och gasindustrin.

Rött kött

Jordbruket är en större utmaning – där kor rapar och fiser metan stup i kvarten.

– Det är ganska enkelt att se till att det slutar läcka metan från olja och gas. Det kan man ta till vara på och sälja, säger Kuylenstierna.

– Inom jordbruket finns vissa saker man kan göra hyfsat lätt, som att torka ut risodlingar då och då. Men när det gäller utsläpp från boskap handlar det också om vår diet, att äta mindre rött kött.

Går metanutsläppen ner med 30 procent kommer det "genast att sakta ner klimatförändringarna", säger von der Leyen på klimatmötet. Men det räcker inte.

– Det är bra att metan lyfts men vi måste samtidigt dra ner på koldioxiden. Det här är något som måste ske vid sidan av utsläppsminskningen av koldioxid, inte i stället för, säger Kuylenstierna.

Fakta: En kraftfull växthusgas

Metan är en luktfri och färglös gas, och det enklaste kolvätet. Molekylen består av en enda kolatom och fyra väteatomer (CH4).

Näst koldioxid är metan den gas som har störst påverkan på växthuseffekten. I ett hundraårsperspektiv är klimatpåverkan 25 gånger större än för koldioxid och på 20 års sikt håller den kvar drygt 70 gånger mer värme.

Skillnaden beror på att metan inte är lika långlivad som koldioxid, den försvinner ur atmosfären efter omkring tio år, i stället för att som koldioxid stanna kvar i flera hundra år.

Metan bildas exempelvis vid naturliga processer, av idisslande djur eller då organiskt material förmultnar. Men det läcker även ut fossilt metan vid utvinning av kol, olja och naturgas.

Under 2000–2007 låg utsläppen av fossil metangas på en relativt konstant nivå, men därefter syns en markant ökning. Det beror enligt många forskare sannolikt på att bland annat utvinningen av skiffergas då ökade kraftigt.

Källor: NE, SMHI, Nature

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!