– Vi har redan förlorat spelet om glaciärerna De smälter med en dramatisk hastighet och det är för sent att rädda dem, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s meteorologiska organ, WMO, under en presskonferens i samband med att rapporten presenterades på fredagen.
Den globala medeltemperaturen de senaste åtta åren är den högsta sedan mätningarna började. Stora delar av världen har påverkats av torka och översvämningar och havstemperaturerna stiger, enligt rapporten från WMO. Konsekvenserna är bland annat skador för miljardsummor, stigande matosäkerhet och massmigration.
– De negativa vädermönstren kommer att fortsätta till 2060 oavsett om vi lyckas vända utsläppstrenden eller inte, säger Petteri Taalas.
Varningssystem viktiga
Han vill också belysa vikten av handling:
– Samarbetet mellan FN-länder har visat sig vara effektivt när det kommer till att möta påverkan från extremväder och klimathändelser, särskilt när det gäller att minska dödlighet och ekonomiska förluster.
Som exempel nämner han FN:s varningssystem ”Early warnings for all initiative” som syftar till att alla, oavsett var man bor i världen, ska kunna nås av information om till exempel kommande skyfall och värmeböljor med hjälp av observationer och effektiva kommunikationssystem. Men dessa behöver byggas ut för att nå fler, påpekar han.
Tiotusentals dödsfall i Europa
Den nya WMO-rapporten, innehåller förutom fakta om smältande glaciärer och stigande havsnivåer även uppgifter om de mänskliga katastrofer som kommer i klimatförändringarnas kölvatten. Enligt rapporten ledde till exempel sommarens värmeböljor i Europa till 15 000 dödsfall, och översvämningar i Pakistan påverkade över 30 miljoner människor.
Dessutom förstörde torkan enorma mängder grödor i bland annat Afrika och Asien, med matbrist som följd. Bara i Somalia har omkring 1,2 miljoner människor tvingats lämna sina hem på grund av torkan. Under 2022 uppmättes också de högsta temperaturerna någonsin på Mont Blancs topp, det högsta berget i Alperna.
Även djur och växtlighet påverkas. Ett målande exempel är de japanska körsbärsträden som blommar allt tidigare. 2021 slog de ut den 26 mars vilket är det tidigaste datumet sedan blomningen började dokumenteras för 1 200 år sedan.
Rapporten speglar i stora delar budskapet från FN:s klimatpanel IPCC liksom EU:s klimatövervakningssystem Copernicus som kom i veckan.