Men trots att pilarna mestadels pekar åt fel håll finns ändå skäl att hysa visst hopp om klimatet.
– Det finns väldigt många åtgärder som vi kan göra redan, säger Francis X Johnson till TT.
Han tänker på sådant som att plantera skog, kolbindning i marken och (förvisso dyr) teknik för att direkt fånga upp koldioxid.
Som specialist på mark- och biomassaanvändning tycker han att de områdena är strategiskt viktiga dels för utsläppsminskning, dels för att fånga upp koldioxid.
Vissa länder ligger långt framme vad gäller teknik och genomförande, inte minst Sverige.
– Det finns ett slags tävling mellan olika länder om att vara framgångsrik (på klimatområdet). Man kan vara lite optimistisk på grund av det, säger Francis X Johnson.
Livsstil lyfts upp
Måndagens delrapport från FN:s klimatpanel IPCC om metoder för att bromsa den globala uppvärmningen är den tredje under den så kallade sjätte cykelns (AR6) kunskapsutvärdering.
Francis X Johnson är inte medförfattare nu men väl i höstens samlande syntesrapport i AR6.
– Den ska inte bara sammanfatta alla tre rapporter utan också länka ihop alla slutsatser i rapporterna. Förhoppningsvis kommer vi med något nytt då, och inte bara en sammanfattning, säger han.
Då vill forskarna bidra med större förståelse för "hela paketet", det vill säga klimatanpassning, utsläppsminskning, finansiering, tekniköverföring med mera.
Under förra cykeln (AR5) var forskarna mer fokuserade på teknik och ekonomi.
– De flesta forskare har varit tveksamma till att ta prata om beteende och livsstil, men där har skett en förändring under de senaste åren, säger Francis X Johnson.
"Sverige kan göra mer"
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) säger sig inte vara förvånad över klimatrapportens slutsats.
– Vi har vetat att det går åt det här hållet. Det är otroligt oroande att de globala utsläppen fortsätter öka. Men det finns också en chans att klara 1,5 gradersmålet och vi måste nu se att vi kommer dit, säger hon till TT.
Det gäller enligt ministern för länder och deras regeringar att kavla upp ärmarna. Hon betonar samhällets ansvar för att driva på klimatarbetet.
– Vi kan inte peka på att det är individens ansvar att sluta flyga till Kanarieöarna. Regeringar och länder måste bidra. Från svenskt perspektiv gör vi allt för att driva på.
Strandhäll anser att Sverige redan ligger långt i framkant vad gäller nya tekniska innovationer och företagande vilket möts av nyfikenhet och entusiasm utomlands, inte minst i USA. Hon nämner batteriteknik och tekniker som stål utan kol som exempel.
– Men vi måste accelerera tempot och göra mer. Vi måste vara ett antal länder som leder klimatomställningen för att fler länder ska göra tekniksprånget.
Lösningar finns
Världsnaturfonden (WWF) väljer också att peka på att delrapporten visar att lösningar finns på alla områden.
"En ekonomi med låga koldioxidutsläpp kan också skapa fler jobb totalt sett. Priset för exempelvis sol, vind och batterier har minskat med upp till 85 procent. Det är inte brist på lösningar, så omställningen behöver verkligen skalas upp och snabbas på. Inför valet driver vi kravet på en utsläppsbudget i Sverige. Att rädda klimatet handlar till stor del om politisk vilja", säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
Klimatexperten Kaisa Kosonen har följt klimatförhandlingarna som Greenpeace officiella observatör i över tio år:
"Vetenskapen är tydlig. Lösningarna finns alla fångad i dagens rapport, nu är det dags att omvandla dem till verklighet. För att motverka klimatkrisen finns de största potentialerna i energi från sol och vind och i att skydda skogar, våtmarker och ekosystem, som idag är de mest effektiva verktygen för att fånga upp koldioxid", skriver hon i ett pressmeddelande.