Ministern: Olyckligt att utsläppen väntas öka

Det är olyckligt att utsläppen i Sverige ser ut att öka, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Klimatpolitiska rådets kritik om att ett för stort hopp sätts till elektrifieringen håller hon däremot inte med om.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) håller med om att regeringen måste göra mer för att minska utsläppen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) håller med om att regeringen måste göra mer för att minska utsläppen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Klimat2023-03-29 10:06

Kontentan av Klimatpolitiska rådets rapport är en svidande kritik. Som det ser ut i nuläget leder regeringens klimatpolitik till ökade utsläpp av växthusgaser, något som inte har skett på åtminstone två decennier.

– Det är väldigt olyckligt. Den här regeringen har ett hårt arbete framför sig att komma med politiska åtgärder som ser till att vi inte ökar utsläppen, säger Romina Pourmokhtari när hon möter reportrar efter att rapporten släppts.

Hon ser det rådande omvärldsläget som en förklaring till att kurvan över utsläppen fått sig ett hack.

– När det har varit finanskris och när det har varit pandemi så har det påverkat utsläppen, och det är den situationen vi står inför nu också.

Enligt rapporten har regeringens förändrade klimatpolitik lett till Sverige inte längre ser ut att klara delmålen till 2030. Klimatpolitiska rådet varnar för att ha ett fokus på nettonollutsläpp 2045, då alla etappmål är nödvändiga.

Trots den dystra prognosen betonar Romina Pourmokhtari att även 2030-målen står kvar.

– Vi har ett klimatmål som är nettonoll 2045, men det betyder inte att vi negligerar de kortsiktiga målen, säger hon.

Inte för stort elfokus

I rapporten kritiseras regeringens fokus på fossilfri elektrifiering, som Klimatpolitiska rådet menar är för allt för smalt. Det håller Romina Pourmokhtari inte med om.

– Jag delar inte riktigt den bilden. Jag ser elförsörjningen som en helhet, som är helt avgörande för att klara av omställningen i övrigt. Det betyder inte att vi inte arbetar med frågor som rör havsmiljö, våtmarker, cirkulär ekonomi och råvaruutvinning, säger hon.

– Men det stora fokuset på elen är någonting som är väldigt viktig för den här regeringen, för väljarna och för varenda företag som jag har pratat med, det är det främsta man pekar på.

Vad klimat- och miljöministern däremot håller med om är att de förslag som lagts fram av regeringen inte är tillräckliga.

– I den första budgeten vi har lagt fram når vi inte målet, men vi ska se till att plocka fram en handlingsplan som ser till att Sverige minskar utsläppen, även under detta år med hög inflation och svår ekonomi.

Oklart när utsläppen minskar

När utsläppen kommer att minska vill Pourmokhtari däremot inte svara på.

– Jag hoppas att vi kan se minskade utsläpp från Sverige så snart som vi bara kan, men det kräver en eltillförsel som vi inte har just nu. Det beror på hur väl vi klarar av det arbetet, säger Pourmokhtari.

Med tanke på att den tidigare S-regeringen saknade majoritet i riksdagen har den nuvarande lättare att driva klimatpolitik, menar Pourmokhtari. Det trots att regeringspartierna och Sverigedemokraterna inte har samma syn på klimatpolitiken.

– Vi har olika favoritdelar i Tidöavtalet, säger Pourmokhtari.

– Jag hoppas att alla samarbetspartier lever upp till Tidöavtalet, inklusive formuleringen att vi ska bedriva en ambitiös, men också effektiv klimatpolitik som hjälper Sverige mot en framtida fossilfri ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!