Mörkt läge inför ödesmöte för klimatet

Klockan tickar mot katastrof, varnar FN. Med en månad kvar till COP26 träffas ministrar i Milano för att hamra fram de sista detaljerna inför det som ses som det viktigaste mötet om klimatet på länge.
–Världens länder måste öka ambitionerna, säger klimatminister Per Bolund (MP).

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) deltar i veckan på ett förmöte till COP26. "Det handlar om att förbereda och komma så långt som möjligt inför Glasgowtoppmötet", säger han. Arkivbild.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) deltar i veckan på ett förmöte till COP26. "Det handlar om att förbereda och komma så långt som möjligt inför Glasgowtoppmötet", säger han. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Klimat2021-09-29 05:00

Världen är på väg mot en katastrof med en global uppvärmning på 2,7 grader. Den ödesmättade varningen levererades nyligen av FN-chefen António Guterres – och inskärper vikten av framsteg under klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november.

COP26-chefen Alok Sharma anser att mötet är den sista riktigt bra chansen att få bukt med den globala uppvärmningen. Och med en månad kvar till konferensen, som värdlandets premiärminister Boris Johnson har sagt måste bli en "vändpunkt för mänskligheten", samlas klimat- och energiministrar i Milano.

Syftet med det förberedande mötet i Italien är att mjuka upp förhandlingsläget kring en rad knäckfrågor som handel med utsläppsminskningar, transparens kring hur länder ska redovisa sina utsläpp och vilka tidsramar som ska gälla för ländernas åtaganden om utsläppsminskningar.

Klimatfinansiering

Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) kommer att leda en session om klimatfinansiering. Enligt Parisavtalet ska världens rika länder hjälpa låginkomstländer att hantera klimatkrisen genom ett särskilt ekonomiskt bistånd.

Det nuvarande löftet – 100 miljarder dollar per år fram till 2025 – anses dock vara långt från den summa som egentligen behövs och har trots det ändå inte uppfyllts. Men Per Bolund noterar en positiv rörelse i och med att USA nyligen har lovat att dubblera klimatstödet till fattiga länder och att även EU har lovat ytterligare miljarder.

– Klimatfinansiering är en nyckel för att komma i mål med Glasgow-toppmötet, säger han till TT.

– Sverige har tagit ett stort ansvar när det gäller klimatfinansiering och fler länder måste ta sin del av åtagandet. Sveriges ståndpunkt är att ambitionerna måste höjas ännu mer efter 2025.

Ungdomsmöte

Ministrarnas möte inleds på torsdag. Före det samlas hundratals ungdomar i Milano för att diskutera förslag för att tackla klimatförändringarna. Den svenska aktivisten Greta Thunberg är dock skeptisk kring vad mötet kan resultera i och pekar på att få löften har infriats för att minska den globala uppvärmningen under de nästan tre årtionden som har gått sedan Riokonferensen.

– 30 år av bla, bla, bla, sade Thunberg under mötets inledning.

– Allt vi hör från våra så kallade ledare är ord. Ord som låter bra men som än så länge inte har lett till handling, våra förhoppningar och drömmar har drunknat i deras tomma ord och löften.

Ungdomsmötets viktigaste slutsatser kommer att presenteras för ministrarna och Per Bolund tror ändå att de kan få stor påverkan i förhandlingsrummen.

– Ungdomars röster har blivit väldigt mycket tyngre i de här diskussionerna, säger han.

– Det är avgörande att vi vuxna tar vårt ansvar för barnens framtid. Jag kan också känna en frustration över att diplomatiska förhandlingar känns tröga och frustrerande långsamma, men vid tidigare toppmöten har vi sett att det kan bli en positiv utveckling även i lägen där det har sett mörkt ut.

"Vägen till katastrof"

Vid klimatmötet i Paris 2015 enades länderna om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Men enligt en sammanställning av alla länders nationella klimatåtaganden inför Glasgowmötet kommer utsläppen av växthusgaser att öka med 16 procent till 2030, jämfört med 2010.

Det skulle – som Guterres noterade – innebära att den globala uppvärmningen ökar med 2,7 grader till slutet av seklet. FN:s klimatpanel IPCC bedömer att utsläppen måste minska med 45 procent till 2030 för att 1,5-gradersmålet ska gå att nå.

– Det är helt uppenbart att den riktning vi är på väg mot nu är helt och hållet ohållbar. Det är vägen till katastrof, säger Bolund.

– Därför måste världens länder kollektivt öka ambitionerna och det behövs föregångare som visar att det är möjligt. Där vill jag att Sverige ska vara.

Fakta: COP26 i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

På mötet ska länderna förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras och hur ambitionerna kan höjas i klimatpolitiken.

Frågan om utsläppshandel i den så kallade regelboken för Parisavtalet kunde inte lösas på COP25 utan kommer i stället att tas upp på det här mötet, tillsammans med en rad andra frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!