På en avlägsen ö i Australien ska en tio meter lång stålkonstruktion börja byggas nästa år om allt går som planerat.
Den kommer att registrera den globala uppvärmningen och lyssna på vad som sägs och görs i arbetet med att bromsa klimatförändringarna.
Syftet är att skapa ett arkiv som i händelse av katastrof kan hjälpa framtida generationer att förstå vad som gick snett, precis det som en färdskrivare, eller i vardagligt tal svart låda, gör efter en flygolycka.
"Vill inte krascha"
Men skaparna av den svarta låda som ska byggas i Tasmanien – en grupp konstnärer, arkitekter och forskare från University of Tasmania – hoppas att den aldrig ska behöva öppnas.
– Jag befinner mig ombord på planet, jag vill inte att det ska krascha, säger Jim Curtis, kreativ chef på en reklambyrå som är inblandad i projektet, till The New York Times.
– Jag hoppas verkligen inte att det är för sent.
Världen är redan 1,1 grader varmare än under förindustriell tid och ländernas åtaganden är fortfarande inte i linje med vad vetenskapen pekar på är nödvändigt för att undgå de mest förödande effekterna av klimatförändringarna. För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, vilket är ett av målen i Parisavtalet, måste de globala utsläppen av växthusgaser i princip ha halverats redan om åtta år och sedan gå ned till netto noll under 2050. I nuläget ökar de globala utsläppen.
När klimatförändringarna blir allvarligare väntas extrema väderhändelser bli vanligare. Vid en uppvärmning på 1,5 grader kommer jorden exempelvis att få se ökade värmerekord och vid 2 grader kommer den extrema hettan oftare att nå kritiska trösklar för jordbruk och hälsa, enligt FN:s klimatpanel IPCC.
Alarmistiskt?
För vissa kanske jordens svarta låda främst framstår som ett pr-trick för att skapa uppmärksamhet eller som ett alarmistiskt konstprojekt. Men skaparnas förhoppning är att dess blotta existens – och registreringen av såväl framsteg som bakslag i klimatpolitiken – ska uppmuntra beslutsfattare att agera mer progressivt och ansvarsfullt i frågor om klimatåtgärder och miljövård.
Lådan ska byggas för att stå emot naturkatastrofer, fyllas av lagringsenheter och drivas av solkraft. När solen skiner är det tänkt att lådan ska ladda ner vetenskaplig data om exempelvis temperatur, koldioxidhalt i atmosfären, energiförbrukning och arters utrotning. Dessutom ska en algoritm samla in klimatrelaterat material från internet, som rubriker, inlägg i sociala medier och nyheter från nyckelhändelser som FN-konferenserna om klimatet.
Förhoppningen är att det ska finnas kapacitet att lagra data i lådan under de kommande 30 till 50 åren. Samtidigt pågår arbete med att försöka utöka lagringsmöjligheterna till hundratals eller tusentals år. Utvecklarna klurar också på hur framtida besökare ska kunna komma åt materialet som har spelats in.
"Upp till oss"
En betaversion har redan registrerat vad som hände under klimatmötet COP26 i Glasgow tidigare i år. De första inspelningarna som tas med i den svarta lådan är världsledarnas diskussioner, löften och åtaganden under konferensen.
"Hur historien slutar är helt upp till oss. Bara en sak är säker: dina handlingar och din passivitet spelas nu in", står det på projektets sajt.