En man med många hattar befinner sig i blickfånget på FN-konferensen i Dubai.
Mötesordförande Sultan al-Jaber är chef för Förenade arabemiratens statliga oljebolag Adnoc – men också ordförande för Masdar som satsar på förnybar energi.
Själv menar han att eftersom fossila bränslen som olja, kol och gas är roten till klimatproblemet är han rätt man på rätt plats för att inifrån mana industrin till förändring. Men kritiker menar att det är absurt att låta någon som tjänar pengar på att utvinna fossila bränslen – Adnoc planerar dessutom att öka produktionskapaciteten – ansvara för försöken att nå fram till klimatavtal som ritar om spelplanen på riktigt.
"Greve Dracula"
"Som att greve Dracula skulle chefa över blodbanken", konstaterar en aktivist sedan The Guardian publicerat ett videoklipp från en konferens den 21 november. I det säger al-Jaber att han inte tänker delta i någon "alarmistisk" diskussion och fortsätter:
– Det finns ingen forskning, inga scenarier, som säger att en utfasning av fossila bränslen är det som gör att vi kommer att nå 1,5-gradersmålet.
Uttalandet slog ner som en bomb mitt under förhandlingarna. al-Jaber avfärdar dock kritiken som ett försök att underminera ordförandeskapet. Han framhåller nu att han tror på vetenskapen och att utsläppen måste minska med 43 procent till 2030 för att den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till 1,5 grader.
– Kritiken mot al-Jaber skadar förtroendet för klimatmötet, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet.
– Det kan vara en viss fördel att han har inblick i hur oljesektorn fungerar, men det finns det andra som också har – utan att sitta på dubbla stolar. Intressekonflikterna är så pass starka att det blir ett problem.
Bra start
Att COP28 rivstartade i torsdags genom att ge grönt ljus till att sjösätta den omstridda fonden för ersättning för skador och förluster i klimatförändringens spår var smart, enligt Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet.
– Det gav en bra skjuts in i förhandlingarna, säger han.
– Som ordförande vill man inte att konferensen ska framstå som misslyckad, så en positiv inledning stärker ordförandeskapets kort. Sedan var det en fråga där det fanns förutsättningar att ta beslut och den är inte heller lika känslig för Förenade arabemiraten som land eftersom den inte rör kärnan i deras fossildrivna ekonomi.
50-årige al-Jaber tillhör inte en av styrande familjerna, men har haft höga positioner i det emiratiska samhället. Företagsledaren ger sällan intervjuer och har enligt Amnesty International tidigare ansvarat för censurfrågor i ett nationellt medieråd.
Hans betyg som ordförande kommer sannolikt avgöras utifrån vad representanter för nästan 200 länder enas om när det gäller en av COP28:s mest brännande frågor: framtiden för fossila bränslen. Hittills har inget klimatmöte lyckats sätta ner foten om utfasning eller nedfasning av alla fossila bränslen, bara viss kolkraft, men många driver på för att det ska bli verklighet i år.
Risk för veto
Men Mathias Fridahl, som följer förhandlingarna på distans, tror att det blir svårt.
– Jag skulle bli överraskad om man kommer längre än tidigare och kan formulera sig starkare om att fasa ut eller fasa ned fossila bränslen, säger han.
– Det hänger inte bara ihop med ordförandeskapet. Det finns andra länder, inte minst Irak, Saudiarabien och Ryssland, som håller emot. Förutsättningarna att komma längre är ganska små, det hänger även ihop med geopolitiska konflikter. Vetorätten används i den här processen för att positionera sig i den större konflikten vi har i världen.