Oro över att oljestat ska tysta klimatröster

Aktivister kommer att kunna göra sina röster hörda under klimatmötet COP28 i Dubai, lovar emiraten. Men oljestatens hĂ„rda nypor mot kritiker vĂ€cker farhĂ„gor över i vilken utstrĂ€ckning protester kommer att tillĂ„tas. –Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt för unga att delta pĂ„ ett meningsfullt sĂ€tt, sĂ€ger aktivisten Karin Andersson.

Utrymmet för protester under förra Ärets klimatmöte i Egypten var begrÀnsat, men aktivister kunde genomföra en del demonstrationer. Arkivbild.

Utrymmet för protester under förra Ärets klimatmöte i Egypten var begrÀnsat, men aktivister kunde genomföra en del demonstrationer. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2023-08-21 05:40

Kungahusen har maktmonopol, inga politiska partier Àr tillÄtna och mötesfriheten Àr kringskuren. Den begrÀnsade yttrandefriheten vÀcker oro över möjligheterna för civilsamhÀllet att höja sin röster under FN:s klimattoppmöte i Dubai senare i Är.

Förenade arabemiraten krÀver officiellt tillstÄnd för protester, men förbjuder i praktiken alla demonstrationer som pÄ nÄgot vis anses störande. Men under COP28 kommer det att finnas "utrymme för klimataktivister att samlas fredligt och göra sina röster hörda", utlovas i ett uttalande frÄn vÀrdlandet och FN:s klimatsekretariat UNFCCC.

SĂ€ljer olja

Förenade arabemiraten Àr en stor oljeproducent. Det Àr ett problem, anser kritiker som menar att en oljeexportör som vÀrdland riskerar att bromsa arbetet med att fÄ ner utslÀppen som eldar pÄ den globala uppvÀrmningen. Att Sultan Ahmed al-Jaber, chef för statliga oljebolaget Adnoc, har utsetts till ordförande har inte mildrat missnöjet.

Fossila brÀnslen Àr en het potatis pÄ klimattoppmötena och vissa pekar pÄ vikten av att lÄta representanter frÄn olje-, gas- och kolindustrin delta i diskussionerna. Men mÄnga tycker att de kanske inte bör sitta i förarsÀtet.

USA:s klimatsÀndebud John Kerry sÀger sig vara nöjd över valet av ordförande, eftersom han ser al-Jaber som en ledare för en oljejÀtte som Àr medveten om att man mÄste röra sig bort frÄn fossila brÀnslen.

MÄnga ser civilsamhÀllet som en viktig kraft för att sÀtta tryck pÄ de samlade vÀrldsledarna att agera mer kraftfullt för klimatet. RejÀlt ökade ambitioner krÀvs för att vÀrldens lÀnder ska leva upp till sina Ätaganden i Parisavtalet.

MĂ„nga oklarheter

Det Àr fortfarande oklart vad de emiratiska myndigheterna tÀnker tillÄta, exempelvis om en stor demonstration som brukar anordnas pÄ helgen mellan de tvÄ mötesveckorna kommer att kunna hÄllas, konstaterar Amnesty International.

"COP28 kommer inte att Ästadkomma de ambitiösa ÄtgÀrder som krÀvs för att avvÀrja en klimatkatastrof om vÀrdstatens lagar begrÀnsar yttrandefriheten och fredliga möten och kvÀver civilsamhÀllet", sÀger Mellanösternchefen Heba Morayef.

Kaisa Kosonen leder delegationen frÄn Greenpeace under COP28.

"Genom att vara vÀrd för COP28 mÄste Förenade arabemiraten, enligt FN:s principer om vÀrdighet, jÀmlikhet och mÀnskliga rÀttigheter, tillhandahÄlla och garantera ett öppet och sÀkert utrymme för hela civilsamhÀllet att uttrycka sina Äsikter, vilket ska möjliggöra ett effektivt och rÀttvist deltagande i diskussioner och förhandlingar", skriver hon till TT och fortsÀtter:

"Det Àr antagandet under vilket vi kommer att delta som Greenpeace."

Stannar hemma

Klimatrörelsen Fridays for future Sverige kommer dÀremot inte att skicka aktivister till mötet i Dubai.

– Förenade arabemiraten har enorma brister nĂ€r det kommer till mĂ€nskliga rĂ€ttigheter. Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt för civilsamhĂ€llet och unga att delta pĂ„ mötet pĂ„ ett meningsfullt sĂ€tt, inte bara pĂ„ grund av riskerna utan ocksĂ„ eftersom mĂ„nga rum inte Ă€r tillgĂ€ngliga för oss, sĂ€ger aktivisten Karin Andersson.

– Inget COP-möte har heller levererat i nĂ€rheten av vad som krĂ€vs för att uppnĂ„ Parisavtalet eller klimatrĂ€ttvisa, men att chefen för COP28 Ă€r vd för Förenade arabemiratens statliga oljebolag Ă€r bisarrt och oseriöst, Ă€ven för att vara COP.

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöten, COP, hÄlls pÄ olika platser varje Är. COP stÄr för "Conference of the Parties" och syftar pÄ parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hÄlls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november-12 december.

I Parisavtalet frÄn 2015 enades de flesta av vÀrldens lÀnder om att hÄlla ökningen av den globala medeltemperaturen vÀl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jÀmfört med förindustriell tid.

I samband med klimatmötet i Dubai avslutas den första globala översynen av hur lÀndernas insatser och Ätaganden ligger till i förhÄllande till Parisavtalets lÄngsiktiga mÄl (global stocktake). Det blir en slags avstÀmning kring hur det gÄr i kampen mot klimatförÀndringarna

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!