Paradisö sjunker – barns röster sparas digitalt

Tuvalu är paradisön som är på väg att gå under på grund av klimatförändringarna. –Varje dag ser jag hur en bit av mitt land äts upp, säger aktivisten Lilly Teafa till TT.

Klimataktivisten Lilly Teafa från Tuvalu på COP28 i Dubai.

Klimataktivisten Lilly Teafa från Tuvalu på COP28 i Dubai.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2023-12-08 18:05

FN:s globala klimatmöte pågår för fullt i Dubai. Världens länder bråkar om vem som ska göra mest för att stoppa klimatförändringarna, vem som ska betala och hur snabbt åtgärderna ska sättas in.

Men Lilly Teafa, klimataktivist från önationen Tuvalu, är otålig.

– Mitt land sjunker bokstavligen. Jag är född i Tuvalu och jag har sett vilka drastiska konsekvenser klimatförändringarna har på våra liv, säger hon till TT:s utsända i Dubai.

Tuvalu, som består av nio större öar i Stilla havet, halvvägs mellan Australien och Hawaii, bedöms kunna bli det första landet som försvinner på grund av klimatförändringarna – kanske redan inom några decennier.

När Lilly Teafa växte upp var bilden av landet långa sandstränder och gnistrande hav. Nu äter sig vattnet in från alla håll, från lagunen på ena sidan, från havet på den andra och det bubblar också upp underifrån.

Fasa ut fossila bränslen

Lilly Teafa är 28 år och representerar de unga i Tuvalus delegation på klimatmöte COP28. Det absolut viktigaste för henne är att det blir en överenskommelse om att fasa ut roten till det onda – förbränningen av fossila bränslen som kol, olja och gas. Det är en av de absolut största stridsfrågorna på mötet.

– Jag hoppas att 100 procent av de fossila bränslena fasas ut, så att vi kan hålla temperaturökningen under 1,5 grader, säger hon.

– Vi har det varmaste året någonsin och om länderna inte gör vad de kom överens om i Parisavtalet tror jag inte att vi överlever.

En annan viktig fråga handlar om finansiering. Där lyckades COP28 enas om en fond redan på mötets första dag. Tanken är att rikare länder ska stödja utsatta länder som redan drabbas av skador i klimatförändringens spår.

"Är bara rädd"

Ser du en framtid för dig själv på Tuvalu?

– I min ålder ska du vara ambitiös och taggad inför framtiden. Men jag är bara rädd, säger Lilly Teafa.

– När jag tänker på framtiden, för mig själv och mitt folk, så kan jag inte se längre framåt än två år.

Australien har nyligen erbjudit sig att fungera som en slags klimatfristad och ta emot 280 av Tuvalus runt 11 000 invånare varje år. Lilly Teafa är tacksam för det, men det är inget för henne.

– Jag vill inte flytta från Tuvalu. Jag är född där, jag har min familj där och mina minnen.

Digital nation

I ett försök att rädda kvar kulturen har Tuvalus regering också börjat att säkra landet digitalt. Förutom tredimensionella bilder av landets alla öar och atoller, har man också sparat ljudet av barn, äldres historier om livet förr och danser.

Tuvalu vill också bli erkänt som en digital nation för att kunna överleva som en suverän stat, även utan ett fysiskt territorium.

– Vi tar de här praktiska stegen för att vi måste, men tragedin i att förlora vårt land och hem går inte att överskatta, sade landets justitie- och försvarsminister Simon Kofe i samband med att den "digitala nationen" lanserades.

Regeringen har också uppgraderat sitt sätt att kommunicera så att landet ska kunna fungera i "molnet". Val, folkomröstningar och folkbokföringar ska kunna genomföras online.

Huvudön på Tuvalu, Funafuti, fotograferad från ovan. Arkivbild
Huvudön på Tuvalu, Funafuti, fotograferad från ovan. Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!