Kina står ensamt för runt en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, främst orsakade av förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas. I år väntas de kinesiska utsläppen dessutom öka till följd av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin. Men världens värsta kolmissbrukare ligger också längre fram än alla andra när det gäller förnybar energi, i synnerhet sol- och vindkraft.
Effekten från den solenergi som väntas installeras i Kina enbart i år uppgår till dubbelt så mycket som den totala installerade effekten i USA, enligt Lauri Myllyvirta, analytiker vid det Helsingforsbaserade centret för forskning för energi och ren luft (Crea).
"Häpnadsväckande"
Den kraftiga ökningen av sol- och vindkraft, väntad återhämtning för vattenkraft och allt fler elbilar innebär "nästan garanterat" att elproduktionen från fossila bränslen och utsläppen av koldioxid kommer att minska i Kina 2024, enligt Myllyvirtas prognos.
– De senaste åren har vi sett en häpnadsväckande boom för ren energi och investeringar i ren teknologi i Kina. Nu har vi kommit till en punkt då de årliga tillskotten av ren energi kan täcka den ökade efterfrågan på el, säger han.
– Det är väldigt troligt att vi får se utsläppen minska nästa år. Och efter det, om den rena energin fortsätter att växa, bör vi se stabila om inte minskande utsläpp. Så det kan mycket väl vara så att 2023 kan vara kulmen på Kinas koldioxidutsläpp.
TT: Så det kan handla om en varaktig nedgång och inte bara en tillfällig minskning?
– Absolut. Om tillskotten till ren energi upprätthålls eller ökar ytterligare så borde det innebära en varaktig minskning av utsläppen.
Kolberoende
Ett mörkt moln på horisonten är Kinas kolberoende. Kolkraften fortsätter att växa, trots regeringens löften och mål. Den rena energins framfart är ett hot mot den mäktiga industrin och de lokala regeringar som tjänar på den smutsiga klimatboven. De kan komma att sätta käppar i hjulet för omställningen, enligt Myllyvirta.
– När vi når den punkt där efterfrågan på kol minskar i Kina så kommer det såklart att vara svårt för kolindustrin att svälja. Det finns mäktiga intressen som kommer att försöka bromsa tillväxten av ren energi, säger han.
Om Kinas kurvor börjar peka nedåt är det goda nyheter för världens klimatarbete. Landet står för lejonparten av den globala utsläppsökningen efter det att Parisavtalet kom till 2015, enligt Myllyvirta.
– Det betyder att när Kinas utsläpp når sin topp så kommer de globala utsläppen sannolikt också att göra det. Och det är det enda som verkligen håller fönstret för att klara Parisavtalets mål för att begränsa temperaturhöjningen öppet.
"Viktigaste initiativet"
Snart samlas världens länder i Dubai för att under toppmötet COP28 försöka lägga i en högre växel i klimatarbetet. Huruvida mötet ska kunna leda till verkliga steg framåt hänger mycket på vad utsläppsjättarna Kina och USA gör.
Ett globalt mål om en tredubbling av installerad kapacitet för förnybar energi till 2030 ska diskuteras. Att Kina och USA nyligen meddelade att de står bakom det är mycket positivt, menar Myllyvirta.
– Det målet är det viktigaste initiativet i den globala klimatpolitiken i år. Det skulle verkligen kunna styra in den globala energisektorn på en väg som skulle göra det möjligt att nå Parisavtalets mål.