SĂ„ blir din matkasse mer klimatsmart

Vad vi Àter pÄverkar hÀlsan hos sÄvÀl planet som mÀnniska. Men i Sverige finns goda förutsÀttningar för att göra bra val i matbutiken. HÀr Àr sex tips för en mer hÄllbar matkasse.

SillbestÄndet Àr gott i Norden. Arkivbild.

SillbestÄndet Àr gott i Norden. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Klimat2022-01-30 10:54

1. Minska svinnet

Varje Är slÀnger svenska hushÄll omkring 19 kilo fullt Àtbar mat per person. Steg ett för den som vill handla mer klimatsmart Àr dÀrför att göra en inköpslista, framhÄller Line Gordon som Àr chef för Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.

– Ofta kommer man till affĂ€ren direkt frĂ„n jobbet och glömmer vad som finns i kylskĂ„pet, sĂ€ger hon.

– Vi slĂ€nger bort en del av vĂ„r klimatpĂ„verkan, sĂ„ det Ă€r viktigt att Ă€ta upp det som redan finns hemma och det som man handlar.

2. SpannmÄl

Vete Àr sÀdesslagens tungviktare och det spannmÄl det odlas mest av i Sverige. Och bortom raffinerade produkter som vitt mjöl har fullkorn ofta ett högt innehÄll av protein och mineraler. Att byta ut riset mot matvete, nakenhavre eller dinkel Àr snÀllare mot klimatet, eftersom vattendrÀnkta risodlingar frigör metangas.

– SpannmĂ„l har oförtjĂ€nt hamnat lite i skymundan, det Ă€r en jĂ€tteviktig proteinkĂ€lla globalt, sĂ€ger Cecilia Mayer Labba, doktorand pĂ„ avdelningen för livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

3. Ärtor, linser och baljvĂ€xter

Bönor, Ă€rtor och linser kĂ€mpar ibland i motvind – av vissa stĂ€mplade som trĂ„kiga stapelvaror lĂ€ngst in i skafferiet. Men baljvĂ€xter har relativt lĂ„g klimatpĂ„verkan och Ă€r fulla med protein, vilket gör att de kan ersĂ€tta en del av det kött som har större klimatavtryck.

– NĂ€stan alla animaliska produkter har högt klimatavtryck, sĂ„ det Ă€r bra att vĂ€lja bort en del kött till förmĂ„n för mer vegetariskt och vĂ€xtbaserat, sĂ€ger Line Gordon.

– Jag tror att mĂ„nga konsumenter inte vet hur de ska fĂ„ till en god mĂ„ltid som Ă€r enkel att tillaga av baljvĂ€xter, Ă€ven om det finns mycket inspiration att fĂ„. Det finns ocksĂ„ nya alternativa produkter pĂ„ marknaden, som fĂ€rs gjord pĂ„ svenska baljvĂ€xter.

4. Rotfrukter och kÄl

Knöliga, tÄliga och ett vÀlbekant inslag i de svenska landen. Rotfrukter innehÄller mycket fibrer och har lÄgt klimatavtryck. Grova grönsaker som rotfrukter, broccoli, lök, blomkÄl och vitlök odlas ofta pÄ friland, vilket krÀver mindre energi Àn vÀxthusodling. De kan ocksÄ lagras lÀngre, vilket bÀddar för mindre svinn.

– Det Ă€r bra att vĂ€lja grönsaker i sĂ€song, sĂ€ger Cecilia Mayer Labba.

– Det Ă€r inte klimatsmart att vĂ€lja mat som har flugits in till Sverige eller som har odlats i uppvĂ€rmt vĂ€xthus. Svenskodlat har dock inte alltid lĂ€gst klimatavtryck, utan det beror frĂ€mst pĂ„ hur livsmedlet har producerats.

5. Sill och strömming

Den Ă€r en vanlig syn pĂ„ tallrikarna under jul, midsommar och pĂ„sk – men sillen kan spela en större roll Ă„ret om. I de nordiska vattnen finns gott om den feta fisken, som innehĂ„ller mycket jĂ€rn och omega 3.

Dessutom Ă€r tillgĂ„ngen god sĂ„ för den som undviker sill och strömming frĂ„n Östersjön, som tampas med problem med miljögifter, Ă€r det fritt fram att frossa.

– Vi brukar inte prata sĂ„ mycket om möjligheterna med den marina mat som vi har hĂ€r i Norden, sĂ€ger Cecilia Mayer Labba.

6. Vilt- och naturbeteskött

Att vi bör minska köttĂ€tandet för att fĂ„ ner de globala utslĂ€ppen Ă€r vĂ€lkĂ€nt. För den som inte vill vĂ€lja en helt vegetarisk linje finns alternativ som Ă€r bĂ€ttre Ă€n andra för hĂ€lsa och miljö – som viltkött frĂ„n renar i Norden.

– Renkött har en fin sammansĂ€ttning av fettsyror och Ă€r rikt pĂ„ mineraler. Det Ă€r ett hĂ€lsosamt kött med lĂ„gt miljö- och klimatavtryck, sĂ€ger Cecilia Mayer Labba.

Den som kÀnner sig vilse i köttdisken kan leta efter mÀrkningen Svenskt Sigill Naturbeteskött, som innebÀr att köttet Àr producerat pÄ svenska naturbetesmarker.

– Det har förvisso ett relativt högt klimatavtryck men ger positiva effekter för miljön, eftersom marken inte har brukats och dĂ€rför har unika egenskaper och hög biologisk mĂ„ngfald, sĂ€ger Cecilia Mayer Labba.

– Om vi ska Ă€ta mindre kött Ă€r det bra att vĂ€lja bĂ€ttre sorter och Ă€ta lite men ofta. All kött och fisk bidrar till att vi lĂ€ttare tar upp jĂ€rn frĂ„n hela mĂ„ltiden. Gris och kyckling lyfts ocksĂ„ som kött med lĂ„gt klimatavtryck.

En renskötare karvar pÄ en bit torkat renkött i nÀrheten av Jokkmokk. Arkivbild.
En renskötare karvar pÄ en bit torkat renkött i nÀrheten av Jokkmokk. Arkivbild.
Fakta: Matens klimatavtryck

Vad vi Àter pÄverkar klimatet.

UtslĂ€ppen frĂ„n livsmedelssektorn stĂ„r för omkring 20–30 procent av de globala utslĂ€ppen, varav majoriteten kommer frĂ„n lantbruksproduktionen.

UtslÀpp frÄn produktionen av animaliska livsmedel, kött, mjölkprodukter och Àgg stÄr för lite mindre Àn 70 procent av utslÀppen som hÀrrör frÄn den mat som vi Àter i Sverige.

För att minska utslÀppen av vÀxthusgaser frÄn livsmedelssektorn behövs sÄvÀl förbÀttringar i produktionen, till exempel minskad anvÀndning av fossil energi, som minskat svinn och förÀndrade kostvanor.

Omkring hÀlften av maten som vi Àter i Sverige Àr importerad.

KĂ€lla: SLU

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!