Lax, sill, potatis, ägg och lite grönt till. Det är klassiker på påskbordet och även mat som står sig väl ur hållbarhetssynpunkt så länge som man väljer miljömärkt där det är möjligt, enligt Livsmedelsverket.
– Huvudbudskapet är att äta mer från växtriket. Men fisk och ägg har en bra plats på påskbordet och är bra och näringsriktig mat som också kan bli hållbar. Kombinera dem med grönsaksrätter, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Och påsklammet då?
– Det beror på var det kommer i från och hur det har fötts upp, säger Åsa Brugård Konde.
– Vårt råd är att äta mindre kött och att välja det kött man äter med omsorg om miljö och djurhälsa. Lamm är det köttslag som efter nötkött har högst klimatpåverkan. Samtidigt kan betande djur hålla marker öppna och bidra till biologisk mångfald.
Här är sex tips för en mer hållbar påsk:
1. Ät mer grönsaksrätter
Påskbordet är kanske inte lika fullproppat av animalier som det traditionella svenska julbordet – men det finns potential för mer grönsaker, rotfrukter och baljväxter.
– De mest miljösmarta är grova grönsaker: kål, morötter, lök och baljväxter. Man kan även laga potatisgratänger och sallad med bulgur eller mathavre att dryga ut maten med, så att man inte äter sig mätt på fisk och ägg, säger Åsa Brugård Konde.
2. Sill
Sillen är en tradition som hör påskbordet till. Förutom att den är nyttig är den feta fisken också miljösmart: sillen livnär sig mest på plankton och tillgången är god. Det gäller dock att vara försiktig med strömming från Östersjön som kan innehålla höga halter miljögifter.
3. Lax
Laxen är också en fisk som har sin givna plats på påskbordet och även den är bra ur främst hälsosynpunkt. Här gäller som för all fisk att välja en med antingen ASC- (odlad fisk) eller MSC-certfiering (vildfångad fisk).
– Problemet med fisk är att den blir utfiskad och att det finns fiskemetoder som kan skada miljön. Det är därför bra att välja en fisk som är miljömärkt, krav-märkt eller finns på WWF:s fisklista, säger Åsa Brugård Konde.
4. Ägg
– Ägg är bra mat och självklart på påskbordet. Det är alltid bra att välja miljömärkt, säger Åsa Brugård Konde.
5. Ät mer fullkornsbröd
Spannmål, särskilt fullkorn som är rikt på bland annat järn, kan få mer plats på påskbordet.
– Man kan lyfta brödet på påskbordet. Fullkornsbröd är hållbar mat som mättar bra.
6. Minska svinnet
När många samlas för att fira påsk är det lätt att handla och tillaga för mycket mat, med svinn som följd. Det går att undvika med bättre planering och lite fantasi.
– Tänk till lite när du handlar. Om det kommer tio personer behöver det inte finnas tio portioner av alla rätter, det blir lätt onödigt mycket mat, säger Åsa Brugård Konde.
– Ställ fram lite i taget. Försök att ta vara på resterna och frys in dem direkt, vänta inte flera dagar tills det börjar bli dåligt. Använd fantasin och förvandla maten till andra rätter.