Sommaren 2023 den varmaste som uppmätts

Årets sommar var med stor marginal den varmaste som hittills har uppmätts globalt. Medeltemperaturen var 16,77 grader, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus. 2023 är på god väg att bli det varmaste året som har uppmätts på jorden.

En man söker svalka i Vancouver i Kanada i mitten av augusti i år.

En man söker svalka i Vancouver i Kanada i mitten av augusti i år.

Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Klimat2023-09-06 10:07

Värmeböljor, torka och skogsbränder har plågat Asien, Afrika, Europa och Nordamerika de senaste tre månaderna. Det har slagit hårt mot ekonomier, ekosystem och människors hälsa.

Den globala medeltemperaturen för sommarsäsongen juni, juli och augusti landade på 16,77 grader. Den tidigare rekordnoteringen för samma period var 16,48 grader 2019.

– De tre månaderna vi just har upplevt är de varmaste på omkring 120 000 år, säger Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, till nyhetsbyrån AFP.

Uppskattningarna om att temperaturerna är högre än på omkring 120 000 år bygger bland annat på analyser av årsringar på träd och iskärnor.

Varnar för kollaps

Förra månaden var inte bara den varmaste augusti som har uppmätts hittills utan också varmare än alla andra månader förutom juli 2023, enligt FN:s meteorologiska organisation WMO och Copernicus.

"Klimatkollapsen har börjat", varnar FN-chefen António Guterres och fortsätter:

"Forskare har länge varnat för vad vårt beroende av fossila bränslen kommer att släppa lös. Vårt klimat imploderar snabbare än vad vi kan klara av, med extrema väderhändelser som drabbar alla hörn av planeten."

Femte varmaste

I Europa var sommaren den femte varmaste som har uppmätts, med en medeltemperatur på 19,63 grader.

Större delen av Västeuropa och Turkiet upplevde en blötare sommar än genomsnittet, där lokala regnrekord ledde till översvämningar på sina håll. Men norra Skandinavien fanns bland de platser som sammantaget upplevde en torrare sommar än snittet.

Världshaven har tampats med ovanligt höga temperaturer sedan april. Den globala genomsnittliga temperaturen i haven fortsatte att stiga i augusti, som blev den varmaste månaden som hittills har uppmätts i ytvattnet.

De höga havstemperaturerna har bidragit till värmen under sommaren, med marina värmeböljor som drabbat Nordatlanten och Medelhavet.

– Sett till den extra värme som vi har i ythaven är det sannolikt att 2023 kommer att bli det varmaste året någonsin, säger Burgess till AFP.

Väderfenomen

Med fyra månader kvar till bokslut är 2023 hittills det näst varmaste året som har uppmätts, efter det rekordvarma 2016, enligt Copernicus.

Den globala uppvärmningen beror främst på människans utsläpp av växthusgaser från förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas.

Men årets rekordnoteringar kopplas också till det naturliga väderfenomenet El Niño, som har gett den globala genomsnittstemperaturen en extra skjuts. De mest kännbara effekterna av El Niño väntar sig forskare dock först i slutet av året och under 2024.

Fakta: Väderfenomen

De naturliga fenomenen El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO). El Niño värmer upp ytvattnet i de östra delarna av Stilla havet medan La Niña kyler av.

El Niño återkommer i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och varar vanligtvis nio till tolv månader.

El Niño förknippas med ökad värme, torka eller nederbörd. Det är främst länder i Stillahavsområdet som påverkas, framför allt i Oceanien, Indonesien och Sydamerika men även delar av Nordamerika och mer avlägsna områden över Asien och Afrika.

El Niño ger också den globala medeltemperaturen en skjuts uppåt.

Motsatsförhållandet La Niña har en kylande effekt på jordens klimat.

Tidigare under 2023 avslutades en flera år lång episod av La Niña. I början av juni meddelade den amerikanska myndigheten NOAA att El Niño officiellt gjort entré i Stilla havet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!