Klimatprocesser i domstol har med framgång drivits mot regeringar i en rad länder, till exempel Nederländerna, Tyskland och Frankrike, skriver Ebbesson och framhåller att en sådan process mot staten även är möjlig i Sverige.
Ebbesson, som är professor i miljörätt vid Stockholms universitet, pekar bland annat på att Sverige har undertecknat FN:s klimatkonvention och Parisavtalet som ålägger Sverige att besluta om utsläppsbegränsningar.
Även Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som är svensk lag, kan prövas i domstol. Det har bland annat gjorts av nederländska Högsta domstolen, som beordrade staten att minska sina samlade utsläpp i det uppmärksammade fallet "Urgendastiftelsen mot Nederländerna", framhåller Ebbesson.
"Den nederländska domen är inte bindande för Sverige, men domstolen motiverar övertygande varför Europakonventionen medför krav på klimatåtgärder. Det gäller även för Sverige", skriver han.
Även grundlagen framhåller att staten har ett rättsligt ansvar även för framtida generationer. Dessutom föreskriver klimatlagen från 2017 ett rättsligt ansvar för staten, fortsätter Ebbesson.