Thunberg bortförd vid ny aktion i Oljehamnen

Klimataktivisten Greta Thunberg deltog på måndagen i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö – bara timmar efter att ha dömts för en liknande aktion. Efter cirka 50 minuter fördes aktivisterna bort av polis.

Klimataktivisten Greta Thunberg förs bort av polis när hon på måndagen deltar i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö.

Klimataktivisten Greta Thunberg förs bort av polis när hon på måndagen deltar i en ny klimataktion i Oljehamnen i Malmö.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Klimat2023-07-24 15:10

Aktionen inleddes strax efter klockan 15, då nio aktivister satte sig på marken och blockerade infarten till depån för tankbilar i Oljehamnen. Minst en tankbil hindrades då från att köra ut.

– Vi gör det här för att vi är mitt uppe i en klimatkris. Vi som kan agera har en skyldighet att göra det, sade Greta Thunberg till TT.

Efter att ha bett aktivisterna flytta på sig, valde polisen strax före klockan 16 att flytta dem till en närliggande gräsmatta. På gräsmattan har polisen därefter pratat med aktivisterna i tur och ordning.

Aktionen genomfördes bara timmar efter att Thunberg dömdes till dagsböter för en liknande aktion den 19 juni – som också den genomfördes i Oljehamnen.

Thunberg dömdes för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten, eftersom bland annat transporter blockerades vid den aktionen.

Klockan 16.17 uppgav polisen på sin hemsida att aktionen var upplöst, och att den betraktas som en "allvarligare ordningsstörning". Trafiken rullar nu som vanligt igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!