Thunberg krävde klimaträttvisa i Glasgow

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltog på måndagen i en demonstration i anknytning till klimattoppmötet COP26 i Glasgow. –Vi fått nog av det här och kommer att skapa förändring, vare sig de gillar det eller inte, sade Thunberg.

Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid en demonstration vid klimattoppmötet i Glasgow.

Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid en demonstration vid klimattoppmötet i Glasgow.

Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Klimat2021-11-01 16:59

Demonstrationen arrangerades av nätverket Fridays for future i Festival park i Glasgow, i utkanten av klimattoppmötet COP26.

– Inne på COP är det bara politiker och människor med makt som låtsas ta vår framtid på allvar och låtsas ta den nuvarande situationen på allvar för de som redan i dag är påverkade av klimatkrisen, sade Thunberg i talet till demonstranterna.

Tillsammans med klimataktivisterna skanderade hon: "Inget mer bla, bla, bla" och "Vi vill ha klimaträttvisa".

Tidigare under dagen retweetade hon en uppmaning till sina miljoner anhängare om att skriva under ett öppet brev som riktar sig till världens ledare på klimatmötet.

"Miljontals (människor) kommer att få lida medan vår planet blir förstörd – en fruktansvärd framtid som kommer att uppstå eller kan undvikas av de beslut som ni fattar. Ni har makten att bestämma".

I anknytning till demonstrationen skulle Greta Thunberg ha hållit en presskonferens, men den ställdes in av okänd anledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!