Ukrainsk kritik: Använd inte kriget som ursäkt

Pengar från fossila bränslen har eldat på förödelsen i Ukraina. Länder i Europa måste sluta använda kriget som en ursäkt för att fortsätta med sina smutsiga vanor, enligt den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction.
–Det är helt fel väg att gå, säger Natalia Gozak.

Natalia Gozak, chef för den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction.

Natalia Gozak, chef för den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2022-11-16 11:46

Himlen börjar färgas gulrosa ovanför den stora konferenslokalen i Sharm el-Sheikh där tiotusentals delegater har samlats för att delta i FN:s klimatmöte COP27. De vajande palmerna och ljumma ökenvindarna står i skarp kontrast till Natalia Gozaks vardag, men för henne är det svårt att glömma det som pågår hemma ens för en kort stund.

– För en halvtimme sedan fick jag ett meddelande om kraftig beskjutning av Kiev. Jag kontaktade min familj direkt för att försäkra mig om att de mår bra. Det är tyvärr den verklighet som vi lever i nu, säger hon till TT:s utsända i Sharm el-Sheikh.

Förbereder för fred

Kriget är i allra högsta grad pågående. Trots det håller Ukrainas största miljöorganisation Ecoaction på att förbereda sig inför den dag striderna tystnar. Att Ukraina kommer att besegra Ryssland är organisationens chef Natalia Gozak övertygad om. Men precis som kriget i sig orsakar utsläpp gör också dess efterdyningar det. Ukraina beräknar att återuppbyggnaden av pulvriserade städer och industrier kommer att innebära nästan 50 miljoner ton koldioxid i utsläpp.

– Människor dör och torteras, hem och infrastruktur ligger i ruiner. Många i Ukraina kämpar med det allra mest grundläggande för att överleva dagen. Nu är inte rätt tidpunkt att prata om att skydda miljön, säger Gozak.

– Men jag är säker på att vi kommer att vinna kriget och den dagen kommer vi att vara redo att bidra till att Ukraina byggs upp bättre och grönare än i dag.

Manar till omställning

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har skapat geopolitiska spänningar och riktat ljuset mot världens beroende av fossila bränslen, den största boven bakom klimatförändringarna. Storexportören Ryssland matar krigskassan med olje- och gaspengar och president Vladimir Putin har försökt använda gasen för att sätta press på Ukrainas allierade i Europa.

Med vintern i antågande har nu många europeiska länder gjort tillgången på energi till sin topprioritering – även om det är dyrt och ibland sker på bekostnad av klimat och miljö. När den billiga ryska gasen försvann ur kranarna gick exempelvis vissa europeiska länder tillbaka till smutsigt kol.

– Ryssarnas utrikespolitik och utnyttjande av fossila bränslen som geopolitiskt verktyg har orsakat energikrisen. Och europeiska länder använder det som en ursäkt för att fortsätta använda fossila bränslen i stället för att sluta. Det är ofattbart, säger Gozak.

I Sverige försvarar klimatminister Romina Pourmokthari (L) beslutet att sänka reduktionsplikten, alltså inblandning av biodrivmedel i fossilt bränsle, med det tuffa ekonomiska läget för svenska hushåll. Åtgärden beräknas öka de svenska utsläppen med 10 procent.

Natalia Gozak tycker att det är helt fel väg att gå.

– Inga flera ursäkter nu. Vi måste sluta med fossila bränslen, det är blodpengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!