Utsläpp från fossila bränslen mot rekordnivåer

Ökat flygande och användande av olja eldar på utsläppen av koldioxid i världen – som ser ut att vara på väg mot ett rekordår. Beskedet hänger som ett mörkt moln över klimatmötet COP27 i Egypten.

Ett kolkraftverk spyr ut rök i tyska Niederaussem i en bild från början av november. Arkivbild

Ett kolkraftverk spyr ut rök i tyska Niederaussem i en bild från början av november. Arkivbild

Foto: Michael Probst/AP/TT

Klimat2022-11-11 05:17

Om inte världens länder drastiskt minskar sina utsläpp kommer målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader med 50 procents risk att vara utom räckhåll om nio år. Det framgår av en rapport från Global carbon project, som bedömer hur mycket världen har råd att släppa ut för att hålla sig inom sina utsläppsmål.

Utsläppen av planetuppvärmande koldioxid genom förbränning av fossila bränslen som kol, naturgas och olja väntas i år öka med 1 procent, jämfört med förra året, till 36,6 miljarder ton – den högsta nivån hittills. De totala koldioxidutsläppen från alla källor, där avskogning och förändringar i markanvändning räknas in, ser ut att landa på 40,6 miljarder ton, vilket är strax under rekordnoteringen från 2019.

Kina minskar

Utsläppen ser ut att öka i både USA (1,5 procent) och Indien (6 procent) jämfört med förra året medan Kina och EU troligen kommer att rapportera små nedgångar – med 0,9 respektive 0,8 procent, enligt rapporten. Resterande länder väntas öka utsläppen med totalt 1,7 procent.

De ökade utsläppen av koldioxid från fossila bränslen, inklusive cementproduktion, kopplas till den pågående återhämtningen från pandemin och den energikris som har eldats på av Rysslands krig i Ukraina.

Utsläppen från olja, som drivs av den fortsatta återhämtningen inom flygtrafiken, kommer sannolikt att öka med mer än 2 procent jämfört med förra året, enligt rapporten. Även utsläppen från kol väntas öka.

"Djupt deprimerande"

Rapporten publiceras i samband med FN:s klimatmöte COP27 i Sharm el-Sheikh där världsledare samlats för att diskutera hur man ska undvika katastrofala nivåer av global uppvärmning. För att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och därmed undvika de mest förödande effekterna av klimatförändringarna måste utsläppen av växthusgaser halveras till 2030.

– Det finns helt klart inga tecken på den minskning som behövs för att begränsa klimatförändringarna så att vi hamnar i närheten av 1,5 grader, säger Glen Peters, forskare vid klimatforskningsinstitutet Cicero i Norge och en av personerna bakom rapporten.

Det är en slutsats som andra forskare i samband med rapportsläppet har beskrivit som såväl "dyster" som "djupt deprimerande".

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel plats för klimatmötet.

Fakta: Fossila bränslen

Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.

Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.

Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.

Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!