Varmaste november banar väg för rekordår

Årets november blev den varmaste som hittills har uppmätts i världen. Månadens "extraordinära temperaturer" gör att det nu är säkert att 2023 kommer att skriva in sig i historieböckerna som det varmaste året som hittills har registrerats, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Brasilien plågades av extrem värmebölja och skogsbränder under november. Bilden är från delstaten Mato Grosso.

Brasilien plågades av extrem värmebölja och skogsbränder under november. Bilden är från delstaten Mato Grosso.

Foto: Andre Penner/AP/TT

Klimat2023-12-06 04:50

Representanter för världens länder befinner sig just nu i Dubai för att vid klimatmötet COP28 försöka enas om åtgärder som bromsar den globala uppvärmningen – främst orsakad av människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas.

Men utsläppskurvorna fortsätter uppåt, trots att rapport efter rapport pekar på vikten av att snabbt vända skutan för att undvika de mest förödande effekterna av klimatförändringen.

Värre extremer

Extrema väderhändelser som torka och värmeböljor kommer att bli allt värre i takt med att utsläppen ökar och temperaturen fortsätter att stiga, framhåller Carlo Buontempo som är chef för EU:s klimatförändringstjänst Copernicus.

Varningen kommer sedan årets november konstaterats vara den varmaste som hittills har uppmätts globalt, med en medeltemperatur på 14,22 grader. Det är 0,85 grader varmare än det globala snittet för november under perioden 1991-2020 och 0,32 grader varmare än den senaste toppnoteringen för månaden 2020, enligt Copernicus.

Många rekord

Det är dock inte årets första globala toppnotering.

Sex månader har varit rekordvarma och sommarperioden juni-augusti och höstsäsongen september-november har också varit det, enligt Copernicus data.

"De extraordinära globala novembertemperaturerna" gör "2023 till det varmaste året i historien", konstaterar Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, i ett pressmeddelande.

Den globala medeltemperaturen för januari-november ligger 1,46 grader över snittet för förindustriell tid och 0,13 grader över samma period det rekordvarma året 2016.

Fakta: FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!