"Ett litet steg mot klimaträttvisa"

Ett framsteg för fattiga länder, men slutdokumentet lämnar mycket övrigt att önska. Det säger miljöorganisationer om COP27. "Detta är ett undermåligt svar på klimatkrisen – och tiden håller på att rinna ut," säger Karin Lexén vid Naturskyddsföreningen

Klimatativister demonstrerar utanför mötet i Sharm el-Sheikh i Egypten tidigare i veckan.

Klimatativister demonstrerar utanför mötet i Sharm el-Sheikh i Egypten tidigare i veckan.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Klimatmötet2022-11-20 07:44

Under klimatmötet nådde länderna en överenskommelse om en fond för skador och förluster, där rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna. Detta ser Naturskyddsföreningen som ett framsteg, men anser samtidigt att slutdokumentet "lämnar mycket övrigt att önska".

Bland annat hade man hoppats på tydligare besked och skärpta åtaganden för att klara 1,5-gradersmålet, och konkreta mål för klimatfinansiering efter 2025.

"Litet steg"

"Men det är glädjande att länderna har enats om en fond för att ersätta de fattigaste länderna för skador och förluster, länder som bär minst skuld till klimatkrisen och ofta drabbas hårdast av dess effekter. Resultatet från COP27 kan beskrivas som ett litet steg mot klimaträttvisa", säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen skriver att man hade velat se mycket skarpare skrivningar om 1,5-gradersmålet och hur det ska uppnås, samt att alla fossila bränslen och subventioner ska fasas ut.

"Sätter enorm press"

Från Greenpeace kommer liknande reaktioner. Miljöorganisationen skriver i ett pressmeddelande att klimatmötets sluttext inte innehåller några nya åtaganden att fasa ut fossila bränslen eller tillräckliga åtgärder för att nå 1,5-gradersmålet, men att överenskommelsen om att etablera en klimatkrisfond är ett genombrott:

"Vi måste säkerställa att de länder och företag som bär störst ansvar för klimatkrisen ger det största bidraget".

Även Världsnaturfonden WWF kallar framstegen få och lyfter avsaknaden av åtaganden för att fasa ut fossila bränslen.

"Klimatkrisen utvecklas mycket snabbare än våra åtgärder för att förhindra den. Det fundamentala misslyckandet att komma överens om åtgärder för att minska utsläppen vid COP27 sätter en enorm press på världens ledare att omedelbart öka ambitionerna och ansträngningarna för att hålla Parisavtalets mål inom räckhåll. Världen har inte råd med ännu ett förlorat år i det internationella klimatarbetet, kommenterar David Mjureke, senior rådgivare i klimat- och energifrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!