Drygt en miljon telefonstolpar nedtagna

Det gamla kopparnätverket är snart helt ersatt av modernare uppkoppling, som fiber eller mobila nät. Teleoperatören Telia har därför sedan 2014 nedmonterat 1,3 miljoner av Sveriges telefonstolpar.

Sedan 2014 har drygt hälften av Sveriges telefonstolpar nedmonterats. Arkivbild.

Sedan 2014 har drygt hälften av Sveriges telefonstolpar nedmonterats. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Kommunikationer2022-03-29 20:50

Det svenska landskapet är i förändring. 2014 påbörjade Telia arbetet med att ersätta det gamla kopparnätverket med nyare teknik. Då fanns 2,4 miljoner telefonstolpar utspridda i Sverige. Allt fler lämnar nu kopparnätet för att övergå till fiber eller mobila nätverk. I dag har drygt hälften av telefonstolparna tagits ner för att återvinnas, återbrukas eller förstöras, skriver teleoperatören Telia i ett pressmeddelande.

"Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70–80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar. Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag", säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia.

Förra året togs 220 000 stolpar ned. Totalt har 1,3 miljoner stolpar och 160 000 kilometer ledningar nedmonterats sedan 2014. Stolpar som är i gott skick återanvänds, ledningar återvinns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!