Amerikan i tv-sänt erkännande i Venezuela

Venezuelansk stats-tv har visat en video där en gripen man från USA erkänner inblandning i det påstådda kuppförsöket mot president Nicolás Maduro. Samtidigt medger en rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó att han haft kontakt med det säkerhetsföretag i USA som säger sig ha planerat angreppet.

Venezuelas president Nicolás Maduro visar upp en kopia av ett avtal med säkerhetsföretaget Silvercorp med vad han påstår är oppositionsledaren Juan Guaidós underskrift.

Venezuelas president Nicolás Maduro visar upp en kopia av ett avtal med säkerhetsföretaget Silvercorp med vad han påstår är oppositionsledaren Juan Guaidós underskrift.

Foto: Venezuelas presidentkansli/AP

Konflikter, krig & terrorism2020-05-07 13:36

Två USA-medborgare fanns bland de 13 personer som greps i Venezuela i måndags, anklagade för att ha deltagit i ett försök att störta Maduro.

I statlig tv visas nu en video där en av dem, den 34-åriga exmilitären Luke Denman, svarar på frågor i en förhörsliknande situation. Han säger att hans uppdrag varit att, tillsammans med en grupp venezuelaner han tränat i Colombia, ta sig in i huvudstaden Caracas och ta kontroll över dess flygplats.

Därifrån ska man sedan ha planerat att flyga en tillfångatagen Maduro till USA.

– Jag trodde att jag hjälpte venezuelanerna att ta tillbaka kontrollen över sitt land, säger Denman.

Ingen advokat syns i den tio minuter långa videon, som är klippt på flera ställen. Det är oklart om Denman är utsatt för någon form av tvång.

Företag i Florida

Han säger vidare att han arbetat på uppdrag av Silvercorp USA och hävdar att det Floridabaserade säkerhetsföretaget skrivit ett kontrakt med den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó om att försöka störta Maduro.

Den amerikanske militärveteranen Jordan Goudreau, som driver Silvercorp, har i intervjuer med bland annat The Washington Post berättat att han planerat "operationen". Han har sagt till Reuters att de gripna männen från USA arbetat för honom.

Enligt venezuelanska myndigheter greps gruppen vid Chuao, som ingår i en grupp små pittoreska fiske- och turistorter omkring sex mil väster om storflygplatsen Maiquetía – som dock är byggd vid kusten, en bra bit från själva Caracas som ligger på 900 meters höjd i bergen. Gruppen påstås ha haft med sig vapen, ammunition och kommunikationsutrustning.

Åtta personer som varit inblandade i samma operation dödades i söndags när de försökte ta sig i land vid hamnstaden La Guaira, nära flygplatsen, enligt regeringen. Maduro beskriver händelserna som ett kuppförsök och anklagar även USA för att ha varit inblandat.

"Agerade på eget initiativ"

Guaidó ifrågasätter regeringens version och hans stab förnekar i ett uttalande all form av samröre med Silvercorp.

Men en rådgivare till oppositionsledaren, Juan José Rendón, säger i en intervju att han skrivit under ett "preliminärt" avtal med företaget.

– Det var i utforskande syfte för att undersöka möjligheten att tillfångata regimmedlemmar och överlämna dem till rättvisan, säger han till CNN:s spanskspråkiga tv-kanal.

Juan José Rendón medger att han betalat 50 000 dollar till Silvercorp för vissa utgifter. Men han säger att avtalet aldrig färdigställdes eller aktiverades och att Goudreau på eget initiativ skickade sina soldater på "detta självmordsuppdrag".

Guaidó skrev aldrig under avtalet, enligt Rendón.

Bakgrund: Makten i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte kunde anses vara legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontrollerad marionett och hans anspråk som en kupp. Maduro har ekonomiskt kunnat luta sig mot Ryssland och Kina.

En FN-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.

Medlingsförsök mellan de venezuelanska parterna har hittills inte burit någon frukt.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!