Arkitekt: Nyanlända måste kämpa hårdare

Två år efter det att David Malki kom som asylsökande från Syrien fick han jobb som arkitekt i Sverige.
–Vi som nyanlända behöver kämpa mer, säger han.

David Malki hamnade i Norrköping. Arkivbild.

David Malki hamnade i Norrköping. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-10-20 05:30

David Malki, 43 år, kom till Sverige från krigets Syrien i mars 2015. Han hamnade i Norrköping, där han målmedvetet påbörjade sin resa in i det svenska samhället.

– Det var svårt i början som asylsökande. Allt var nytt för mig. Jag hade ingen aning om hur samhället fungerade, berättar han.

Men han insåg att det var av största vikt att integreras. David Malki, hans fru och två barn valde att bo i egen lägenhet i stället för på asylboende. När barnen började skolan kom han i kontakt med Portalen, en mötesplats i Norrköping som fokuserar på att få ut bland annat nyanlända i egen försörjning.

Det blev nyckeln in i det svenska samhället för David Malki.

– Portalen hjälpte mig att lära mig svenska. Språket är den första grejen. De fick mig också att förstå hur det svenska samhället fungerar, vad man behöver för att ta sig fram. En sak de förklarade för mig var hur viktigt det är med ett socialt nätverk.

Arkitekt i hemlandet

Han började arbeta som volontär på Portalen och därefter som assistent i ett integrationsprojekt i Svenska kyrkan. Målet var dock att få jobb som arkitekt, det yrke han haft i sitt hemland. Och efter bara ett par år i landet gav David Malkis ansträngningar resultat.

– Genom Portalen fick jag jobb på en arkitektfirma här i stan, säger han.

Anställningen kom att vara i nästan fyra år. Men för en månad sedan miste han jobbet, i spåren av coronapandemin som drabbat många företag hårt, och kastades ut i ovisshet.

– Jag känner en viss oro. Samtidigt har jag nu erfarenhet på arbetsmarknaden, det hjälper mig när jag ska söka nya jobb. Jag kan säga att jag har lämpliga kompetenser, säger David Malki.

Sociala nätverk

Samhället, men även flyktingar själva, har en tuff uppgift för att få fler i jobb, anser David Malki.

– Vi som nyanlända behöver kämpa mer. Framför allt med att lära oss språket, men också med att hitta sociala nätverk. Jag känner många som kan språket men saknar sociala nätverk, och för dem kan det vara svårt att hitta jobb som annars är dolda.

Det svenska etableringsprogrammet är bra, men räcker inte, anser han.

– Jag tror att Sverige kan gå vidare och göra mer. Inte minst stötta organisationer i civilsamhället som gör stora insatser för att få nyanlända i jobb, säger David Malki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!