Bokskatt från 1500-talet hittad i Skåne

En uppslagsbok med anteckningar och pressade blommor mellan sidorna – samt en bok om teologi, tryckt i Köpenhamn 1575. I skånska Osby har man hittat gamla böcker från 1500-talet i kyrkans lokaler – av en slump, rapporterar Norra Skåne.

Kyrkvärden Erik Ralsgård i Osby kyrka som gjort fynden inspekterar ett av dem.

Kyrkvärden Erik Ralsgård i Osby kyrka som gjort fynden inspekterar ett av dem.

Foto: Regionmuseet Skåne

Konflikter, krig & terrorism2021-05-27 20:48

– Vi vet att tryckerikonsten kom i gång på 1500-talet , och att så här gamla böcker är välbevarade och finns kvar är rätt intressant, säger kyrkvärden Erik Ralsgård i Osby kyrka som gjort fynden, till TT.

Det var när kyrkvärden i början av året tog sig en titt i två flyttkartonger i Osby kyrkas museum som upptäckten gjordes. De bortglömda böckerna, runt 35 stycken, har tidigare packats ner i samband med en renovering av en byggnad där böckerna förvarades.

Handskrivna brev

Fler fynd har även gjorts uppe på en vind. Ett historiskt arv – från både dansk och svensk tid – som har upptäckts. Ett fynd utgörs av handskrivna dokument från 1692, som rör ett förbud mot de röverier som svenska officerare utsatte skånska gårdar för under brinnande snapphanetid.

– Det här skulle läsas upp i predikstolarna så att folket skulle veta att svenska kungen inte stod bakom.

Även handskrifter med sigill, kungörelser och brev bland annat till Lars Dufva, kronolänsman i Osbytrakten under 1700-1800-talet, har hittats.

– Här är en hel lunta på över 100 handskrivna brev, berättar Erik Ralsgård och förklarar:

– På den tiden skulle olika saker läsas upp i predikstolen så församlingsborna fick veta vad som hände, och Lars Dufva var ju kronans ombud.

Dessutom har Erik Ralsgård upptäckt Karl XII:s bibel från 1703 med porträtt av kungen på första sidan.

En unik sak med bokfynden är dessutom att en hel del av dem kommer med anteckningar på försättsbladet, som plitats dit av Osbys kyrkoherdar genom tiderna.

"Är svindlande

På söndag kommer nyfikna kunna få ta sig en titt på den nyupptäckta unika samlingen, uppger Norra Skåne. Sedan ska fynden arkiveras i värdeskåp och läggas in i Svenska kyrkans datasystem, uppger Erik Ralsgård.

Enligt bokexperten Harald Hultqvist är det ett spännande fynd, främst lokalhistoriskt.

– Det är svindlande när man tänker på det de här böckerna har funnits i kyrkan i 400 år, generation efter generation. Det lokala kulturhistoriska värdet går ju inte att mäta i pengar, det är helt ovärderligt för den församlingen och för de människor som är rotade där, säger han.

"Fint och annorlunda"

De flesta av fynden är dock sådant man kan förvänta sig att hitta i ett kyrkobibliotek, menar han. Mest intressant är boken som är tryckt i Köpenhamn, en bok i teologi som handlar om Jesus lidande och död.

– Bokbandet på den danska boken från 1575 är väldigt fint och annorlunda. Det har ett musealt värde och ett kulturhistoriskt värde.

Harald Hultqvist uppskattar att värdet i pengar kan ligga mellan 10 000 och 20 000 kronor, även om det är svårt att bedöma utan att ha sett boken i verkligheten.

Bland de övriga dokumenten är breven till Lars Dufva det mest intressanta eftersom de är unika.

– Han som breven var ställda till var kronolänsman, ungefär lokal polismästare, och hade ansvar för att upprätthålla ordningen och även viss skatteindrivning. Så där finns det säkert mycket om brottslighet och förvaltning på en väldigt folklig nivå.

Insidan av pärmen till Dictionarium postrema , en latinsk uppslagsbok med flera språk.
Insidan av pärmen till Dictionarium postrema , en latinsk uppslagsbok med flera språk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!